Garimpeiros

Un atac de miners il·legals a un llogarret indígena al Brasil deixa deu ferits

  • L’agressió és la resposta a una operació de la policia federal per expulsar els garimpeiros de les reserves

L’Amazònia brasilera.

L’Amazònia brasilera. / MARCELO SAYÃO (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys 10 persones van resultar ferides aquest dimecres en un atac de garimpeiros (miners il·legals) en un llogarret indígena a l’estat brasiler de Pará, on van ser incendiades algunes vivendes, segons van informar fonts oficials. L’atac va ser atribuït a una reacció dels miners artesanals a una operació que fa diversos dies realitza la policia federal per expulsar garimpeiros que van envair reserves indígenes a l’Amazònia brasilera.

Entre els ferits figuren 10 garimpeiros que van ser traslladats a un hospital a Jacareancaga, municipi al sud-oest de l’estat de Pará, i un nombre indeterminat d’indígenes de l’ètnia munduruku, atesos al mateix llogarret.

L’atac es va produir a conseqüència de la intensificació de les accions de l’anomenada operació mundurukania, posada en marxa per la policia federal, l’Institut Brasiler de Medi Ambient (IBAMA), la Fundació Nacional de l’Indi (FUNAI) i la Força Nacional de Seguretat per reprimir l’explotació il·legal de minerals a les reserves de les ètnies munduruku i de Sai-Cinza. Els garimpeiros, en protesta contra l’operació, van bloquejar una carretera a l’Amazònia i van impedir el desplaçament dels policies i fiscals a les reserves envaïdes, en una de les quals es va produir l’atac. Segons un comunicat divulgat pel Ministeri Públic Federal (MPF), els miners van atacar a trets i van incendiar diverses vivendes al llogarret Fazenda Tapajós, dins de la reserva munduruku. «El grup va incendiar diverses cases del llogarret, en una de les quals hi havia un dels principals líders dels munduruku, ètnia que s’oposa a l’explotació mineral il·legal a la regió», diu la nota. El comunicat afegeix que, a més de la residència de Maria Leusa Kaba Munduruku, les d’alguns dels seus familiars també van ser incendiades i van quedar totalment destruïdes. «El Ministeri Públic Federal va demanar a la policia federal que enviés reforços al llogarret», diu el comunicat.

Segons l’organisme, la regió viu en gran tensió a causa que els pistolers van dir que també atacarien altres llogarrets amb líders que s’oposen a la mineria en les seves reserves. «Actualment hi ha forces federals a Jacareacanga davant una ordre del Tribunal Suprem perquè reprimeixin les activitats il·legals dels garimpeiros i ni tan sols això va intimidar els invasors», assegura la procuradoria. La mateixa font va afegir que els atacants també van intentar atacar una de les bases instal·lades per la policia federal a la regió en un intent de depredar els equips i vehicles utilitzats pels uniformats en les operacions contra els miners il·legals, que va provocar un tiroteig als carrers de Jacareacanga. «Un altre cop, les vides indígenes estan amenaçades pels garimpeiros a l’Amazònia. La rutina de terror es repeteix també al territori indígena ianomami, a l’estat de Roraima, que està sota un atac intens des de principis de mes», va denunciar l’Articulació dels Pobles Indígenes del Brasil en comunicat en el qual va recordar fets similars ocorreguts en les últims dies en llogarrets dels ianomamis.

Notícies relacionades

D’acord amb el Ministeri Públic, els atacs s’han agreuja des que, a principis d’any, el magistrat Luis Roberto Barroso, un dels 11 integrants del Suprem Tribunal Federal, va ordenar al Govern l’adopció de mesures per frenar l’avenç dels garimpeiros a les reserves indígenes.

Segons la policia federal, la mineria il·legal a l’Amazònia, a més de saquejar minerals en terres públiques i provocar greus danys al medi ambient per l’ús de productes altament nocius, que causen contaminació als rius, genera una sèrie de problemes socials, com els conflictes entre indígenes i garimpeiros.

Temes:

Brasil