Bielorússia

Svetlana Tikhanóvskaia: «Lukaixenko està convertint Bielorússia en la Corea del Nord d’Europa»

  • La líder de l’oposició bielorussa carrega contra el president i aliat de Vladímir Putin i demana a la comunitat internacional que no limiti la resposta a l’incident de l’avió

  • Alerta davant l’Eurocambra que l’estratègia de pressió de la Unió Europea ha fracassat i diu que només ha portat més impunitat i una repressió massiva

Svetlana Tikhanóvskaia: «Lukaixenko està convertint Bielorússia en la Corea del Nord d’Europa»

PETRAS MALUKAS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’incident de diumenge passat quan les autoritats de Bielorússia van obligar un avió de l’aerolínia Ryanair a aterrar forçosament a Minsk, durant un vol entre Atenes (Grècia) i Vílnius (Lituània), per detenir dos dels passatgers –el periodista i opositor Roman Protassévitx i la seva nòvia, Sofia Sapega–, ha col·locat el règim d’Aleksandr Lukaixenko de nou en el punt de mira de la comunitat internacional. Segons ha denunciat aquest dimecres la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia, l’estratègia de pressió europea ha fallat i «Lukaixenko està convertint Bielorússia en la Corea del Nord d’Europa».

Tot i que amb molts problemes de connexió, Tikhanóvskaia ha comparegut aquest dimecres davant la comissió d’exteriors del Parlament Europeu per valorar un incident que confirma que el president bielorús, elegit a principis d’agost en unes eleccions presidencials qualificades de fraudulentes per la UE, ha superat totes les «línies vermelles» i s’ha convertit en «una amenaça per a la pau i la seguretat internacional». Segons l’opositora, des dels comicis la situació al país s’ha anat deteriorant, fins al punt que «la falta de respecte als drets humans s’ha convertit en el pa nostre de cada dia del règim».

«Impredictible i perillosa»

Notícies relacionades

A més, segons el parer de Tikhanóvskaia, l’estratègia europea de «veure i esperar» tampoc ha funcionat. «L’estratègia europea de pressió sobre el règim de Lukaixenko no ha aconseguit que canviï el comportament i només ha portat més impunitat més gran i una repressió massiva», ha lamentant davant els eurodiputats, a qui ha demanat que la reacció no es limiti a l’incident amb Ryanair sinó que es doni una resposta global, perquè «Lukaixenko està convertint el país en la Corea del Nord europea, no transparent, impredictible i perillosa», ha alertat.

Segons la líder de l’oposició, la UE no només ha de reiterar públicament que no reconeix Lukaixenko –que té en el president rus, Vladímir Putin, el seu principal aliat– com a president de Bielorússia, sinó que hauria de posar en marxa un pla de recolzament global a la democràcia, perquè l’oposició pugui llançar un missatge clar que es preocupa pel futur de Bielorússia, així com un pla de recolzament per als mitjans de comunicació independents. A més, també reclama a la UE que es declari nul qualsevol contracte i projecte que impliqui inversions al país per ofegar financerament el règim. «Amics europeus, és el moment d’actuar, així que ¡facin-ho!», ha reivindicat.