Crisi bielorussa

Lukaixenko defensa la desviació de l’avió i amenaça la UE d’obrir les portes a la immigració

  • El líder bielorús afirma que durant l’incident amb l’avió de Ryanair va actuar en tot moment buscant garantir la seguretat del país

  • Recorda a Brussel·les que l’alternativa a l’espai aeri del seu país és Ucraïna, on el 2014 va ser enderrocat un avió de passatgers

Lukaixenko defensa la desviació de l’avió i amenaça la UE d’obrir les portes a la immigració

REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Aleksandr Lukaixenko, el president de Bielorússia, ha parlat per primera vegada des de la polèmica desviació del vol de Ryanair diumenge passat, un greu incident aeri en què va ser detingut Roman Protassévitx, un prominent periodista opositor, i la seva nòvia. En la seva intervenció, el mandatari ha barrejat justificacions amb amenaces, i ha rebutjat amb contundència la decisió de la UE que els seus avions esquivin l’espai aeri bielorús, advertint al seu torn que en el futur continuarà actuant igual. «Vaig actuar d'acord amb la llei i així ho continuaré fent», ha dit.

Notícies relacionades

«La informació sobre la bomba a l’avió va venir de Suïssa, i la vam traslladar a la tripulació», ha insistit. La decisió d’enviar un avió militar per obligar l’aparell a canviar de rumb i a dirigir-se a l’aeroport de Minsk va ser l’adequada, segons la seva opinió. «Vaig pensar en la seguretat del país, no podia permetre que l’avió caigués sobre els caps de la nostra gent», ha remarcat. Malgrat les explicacions de Lukaixenko assegurant que va actuar mogut per una alerta de bomba, que, per acabar-ho d’adobar, va resultar ser falsa, a Moscou, polítics i personalitats pròximes al Kremlin van qualificar la desviació de «brillant operació especial» ideada pel cap de l’Estat bielorús per arrestar un jove periodista molt pròxim a la líder de l’oposició bielorussa, Svetlana Tikhanóvskaia, i que havia dirigit un portal de comunicació amb prop de dos milions de subscriptors.

Amenaces ocultes

El líder bielorús ha arremès amb força contra la decisió de Brussel·les que els avions comunitaris evitin l’espai aeri del seu país, molt utilitzat en els trajectes entre Europa, Rússia i Àsia oriental, llançant de passada amenaces ocultes contra la seguretat de la navegació aèria. «No voleu sobrevolar la segura Bielorússia, llavors sobrevoleu allà on van morir 300 persones», ha assegurat, amb referència a Ucraïna i a la demolició d’un avió de passatgers malaisi el 2014 per un projectil terra-aire disparat per una bateria russa. Lukaixenko, a més, ha donat a entendre que després de la decisió dels Vint-i-set, el seu país podia acabar fent els ulls grossos i permetent el pas d’emigrants cap a les fronteres europees. «Hem detingut emigrants i drogues; ara us els menjareu i els atrapareu vosaltres mateixos», ha conclòs.