Perfil

Annalena Baerbock: ¿una Merkel verda?

  • La candidata d’Els Verds a dirigir el Govern federal és una política pragmàtica molt ben preparada, com l’actual cancellera

  • La líder dels ecologistes es va criar en una granja i la seva carrera política ha sigut meteòrica, en nou anys s’ha posat al capdavant del partit

Annalena Baerbock: ¿una Merkel verda?

EFE

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Angela Merkel i Annalena Baerbock no amaguen la seva bona relació: la mandatària democristiana i la candidata d’Els Verds a la cancelleria s’han deixat veure en diverses ocasions xerrant distesament al Bundestag, a la vista de tot l’hemicicle i amb les càmeres de televisió apuntant cap a elles. Costa imaginar-se que aquesta imatge no hagi sigut reflexionada prèviament per totes dues en l’actual escenari polític de sobreexposició mediàtica.

«Candidata Baerbock: una Angela Merkel en verd», titulava recentment un diari local alemany. La comparació no només es basa en el conservador centrisme de Merkel i en l’ecoliberalisme –conservador en alguns aspectes– d’Els Verds; analistes polítics observen similituds entre totes dues: «Les dues són dones, les dues són molt pragmàtiques, sempre estan molt ben preparades, fins a l’últim detall, i no compareixen de manera emocional», diu Lisa Caspari, periodista del setmanari ‘Die Zeit’, el qual va cobrir la informació d’Els Verds durant sis anys.

La nominació de la candidata va ser un moviment estratègic que es va fer esperar i sobre el qual va allargar el zel més absolut: durant mesos, els mitjans van especular sobre si ella o el seu company en la presidència bicèfala d’Els Verds, Robert Habeck, encapçalaria la llista ecologista.

El moviment apunta a ser encertat: la nominació oficial de Baerbock a finals de l’abril passat va suposar un cop d’efecte innegable a les enquestes d’intenció de vot, en les quals Els Verds van començar a escalar. És, a més, l’única dona amb possibilitats reals d’arribar a la cancelleria: davant té el democristià Armin Laschet i el socialdemòcrata Olaf Scholz, tots dos homes de 60 i 62 anys, respectivament, i amb una llarga carrera política a l’esquena.

Sense experiència de govern

Sense experiència de governLa candidata amb la qual Els Verds pretenen fer història era una perfecta desconeguda per a la majoria de l’electorat fa poc més de tres anys. El seu ascens ha sigut meteòric: amb 28 anys era cap d’Els Verds a l’estat de Brandenburg; amb 32, es va convertir en diputada federal; i amb 37, ja codirigia la seva formació.

Va créixer en una granja d’un poble pròxim a Hannover, al si d’una família liberal, preocupada per la qüestió climàtica i oposada a l’energia nuclear. Llicenciada en Ciències Polítiques, Dret Públic i Internacional a la Universitat d’Hamburg i amb un màster per la London School of Economics, és mare de dues filles. Viu amb la seva parella a Postdam, la capital de Brandenburg, pròxima a Berlín.

La joventut i el dinamisme de Baerbock tenen una ‘cara B’: no pot aportar a la seva candidatura experiència de govern. Aquesta debilitat ha de ser complementada per Habeck, més gran que ella –51 anys– i que va ocupar el ministeri d’Agricultura, Medi Ambient i Transició Energètica al seu estat natal, Schleswig-Hosltein.

Errors no forçats

Notícies relacionades

Errors no forçatsEls errors no forçats en campanya, provocats en ocasions per un excessiu ímpetu, també poden jugar una mala passada a la candidata verda en els quatre mesos que queden fins a les eleccions: la seva recent proposta de prohibir els vols de curta distància en favor del tren va ser acollida de mala gana per una part de la població. Amb aquest tipus de moviments, Els Verds corren el risc d’accentuar la impressió de ser un partit per a elits acadèmiques amb ingressos mitjans i alts que es poden permetre una vida conforme amb el combat del canvi climàtic.

Una notícia coneguda aquesta setmana podria aprofundir aquesta imatge: entre 2018 i 2020, la candidata verda no va complir a temps la seva obligació de declarar els ingressos addicionals al seu salari com a diputada federal. Aquests van ascendir 25.220 euros, com va reconèixer l’oficina de la candidata verda. «Va ser una distracció tonta», va dir Baerbock.

Temes:

Alemanya