L’illa registra un repunt

Alarma a Taiwan per un augment de casos de Covid

  • Són només uns 700 contagis locals en una setmana, ridículs en contrast amb les magnituds occidentals, però suficients per inquietar una població que va sumar més de vuit mesos en blanc

Alarma a Taiwan per un augment de casos de Covid
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Taiwan ha sigut l’excepció pandèmica, globalment elogiada i sense la quotidianitat alterada. El món amuntegava cadàvers i l’illa consignava esporàdics casos importats ja degudament aïllats i controlats. És una paradoxa que el coronavirus l’ataqui quan el món ja n’està de sortida. Són només uns 700 contagis locals en una setmana, ridículs en contrast amb les magnituds occidentals, però suficients per inquietar una població que va sumar més de vuit mesos en blanc.  

Singapur, amb una recepta similar a la taiwanesa, també pateix temps delicats. El ministre d’educació, Chan Chun Sing, ha advertit que algunes de les últimes variants «són més agressives i ataquen més els nens» després de la detecció de focus en escoles. Diumenge la ciutat-estat va informar sobre 38 contagis locals, la xifra més alta en vuit mesos, i ja prepara el tancament escoles i la vacunació massiva dels sectors més joves de la població. 

El Govern taiwanès ha ordenat mesures inèdites a l’illa amb una agilitat a la mesura de la seva reputació. Ha suspès classes en escoles i instituts a Taipei i el cinturó urbà. Ha tancat bars, restaurants, karaokes, gimnasos i altres locals d’oci. Ha prohibit les reunions de més de cinc persones a l’interior i de deu a l’aire lliure. Temples budistes, esglésies i mesquites no obriran fins a nou avís. I ha ordenat la mascareta en exteriors amb l’amenaça de multes de fins a l’equivalent de 500 euros. 

Compra de queviures

El virus ha atenuat el pols d’una de les capitals més actives d’Àsia i a empès alguns a l’acaparament en previsió que l’espiral de contagis aconselli la tancada domiciliària. La cadena francesa Carrefour ha imposat límits a les vendes de productes com mascaretes i ha demanat als clients que s’emportin l’imprescindible.  

Les fotos de lleixes buides que circulen per les xarxes socials certifiquen la por dels taiwanesos malgrat que el Ministeri d’Economia va pretendre rebaixar-la mostrant magatzems plens fins al sostre de queviures. També hi ha insistit el primer ministre, Su Tseng-chang, que va demanar calma als que acumulen paper higiènic recordant que «ningú té més d’un cul».  

«Es veuen cues llarguíssimes als supermercats. La gent compra menjar enllaunat, fideus instantanis, paper higiènic... Alguns han entrat en pànic. Les meves reunions amb els clients s’han cancel·lat i moltes companyies han demanat als seus empleats que treballin a casa. Hi ha molt menys trànsit als carrers», afirma per telèfon Dominic Lin, venedor d’equips lluminosos al districte cèntric de Neihu. «Necessitarem temps per controlar el brot perquè el Govern encara no ha aconseguit identificar els focus, però no crec que ordeni un confinament total», diu. 

Taiwan va evitar el primer envit

Notícies relacionades

Les circumstàncies suggerien una hecatombe a Taiwan. Separada de la Xina només per l’estret de Formosa, desenes de vols diaris, un milió de taiwanesos que resideixen al gegant asiàtic i un cabal de turistes de l’interior. Però l’illa amb prou feines compta amb 1.682 casos, dels quals 1.079 són importats, i dotze morts. N’hi va haver prou que Pequín informés d’una dotzena d’ingressats per una estranya pneumònia perquè revisés els arribats des de Wuhan i poc després tanqués els seus contactes amb la Xina.

Les quarantenes forçoses i fiscalitzades a través de la geolocalització del telèfon dels arribats va blindar l’illa i va elevar la seva gestió a exemple global. Taiwan semblava impenetrable fins que el virus va trobar l’esquerda en els protocols més flexibles del personal aeri. Un pilot indonesi va donar positiu a Austràlia després de volar des de Taiwan a mitjans d’abril. Dos dels seus contactes, que havien visitat centres comercials i mesquites a Taipei i Taoyuan, també van donar positiu dies després. Els contagis es van succeir sota el radar fins a emergir la setmana passada: els 185 de dimarts van pujar fins als 206 de diumenge i els 333 de dilluns. Taiwan identifica molt de pressa els focus, que inclouen des de cases de te a parcs d’atraccions.