Manifestacions multitudinàries

Les capitals europees demanen el final de la violència israeliana a Gaza

  • París ha acollit una manifestació propalestina malgrat la prohibició de la Justícia

  • A Londres s’han reunit unes 100.000 persones per demanar a Johnson que actuï

Les capitals europees demanen el final de la violència israeliana a Gaza
3
Es llegeix en minuts

El recolzament a la causa palestina ha tenyit de reivindicació algunes capitals europees com París, Madrid, Brussel·les o Londres aquest dissabte. A Londres, unes 100.000 persones, segons els convocants, s’han concentrat a Hyde Park per exigir al Govern britànic «accions immediates» per parar la «brutal» violència contra el poble palestí. De manera gairebé simultània, centenars de persones van participar a París en una que havia sigut prohibida per la justícia i que va ser dispersada de manera sistemàtica amb gasos lacrimògens i canons d’aigua. La Prefectura de Policia havia donat l’ordre als agents de dispersar tota agrupació de gent que acudís a aquesta manifestació a la capital, on van ser mobilitzats 4.200 gendarmes i policies amb la intenció d’evitar disturbis. 

La manifestació londinenca ha culminat davant l’Ambaixada israeliana a Londres entre consignes corejades com «Palestina, lliure, lliure» i pancartes demanant el final dels bombardejos. A l’estrada improvisada davant l’Ambaixada s’ha demanat a la gent que continués marxant per evitar grans aglomeracions. «Aquesta vegada és diferent. Aquesta vegada no ens negaran. Estem units. N’hi ha prou d’opressió. Avui diem prou. Ja n’hi ha prou de complicitat. Gràcies per estar amb nosaltres», ha afirmat a l’estrada l’ambaixador palestí al Regne Unit, Husam Zumlot. La manifestació ha sigut convocada per la Campanya Solidaritat amb Palestina, Amics d’Al Aqsa, Fòrum Palestí al Regne Unit, Coalició Parem la Guerra, Campanya per al Desarmament Nuclear i l’Associació Musulmana del Regne Unit.

Mentrestant, a França s’han celebrat diverses manifestacions propalestines com la de París, on les autoritats havien prohibit l’acte. Les forces de seguretat han fet servir gas lacrimogen i canons d’aigua contra els manifestants. Centenars de simpatitzants s’han concentrat a prop de l’estació del Nord de París malgrat l’ampli desplegament policial que compta amb uns 4.200 agents. A altres ciutats com Lilla, Marsella o Estrasburg les protestes contra els bombardejos israelians sí que han sigut autoritzades i han comptat amb una participació multitudinària.

Mentrestant, des de la dreta i extrema dreta francesa s’ha criticat aquestes protestes per considerar que «la causa palestina és un pretext que per a molts amaga el desig de disturbis, les motivacions islamistes i antisemites, el rebuig de França i les seves institucions», en paraules del ‘número dos’ del partit ultradretà Unió Nacional, Jordan Bardella.

Manifestacions a l’Iraq i Alemanya

Mentrestant, a Bagdad i altres ciutats s’han produït mobilitzacions propalestines convocades pel líder xiïta Muqtada al Sadr. A la capital, els manifestants s’han concentrat a l’emblemàtica plaça Tahrir amb multitud de banderes palestines i iraquianes i han corejat consignes contra Israel. A més s’ha calat foc a una bandera israeliana i una altra nord-americana durant la protesta, custodiada per un important contingent de les forces de seguretat. També hi ha hagut protestes a Jordània i el Líban.

D’altra banda, a Alemanya hi ha hagut manifestacions propalestines a Berlín i- Hamburg, mentre que a Leipzig hi ha hagut manifestacions tant a favor dels palestins com d’Israel. Segons la Policia de la capital alemanya, diversos centenars de persones s’han manifestat pacíficament després de reunir-se a la Hermannplatz i dirigir-se cap a l’Ajuntament del barri de Neukölln. A la marxa, els assistents van exigir «Llibertat per a Palestina» i van recordar la «Nakba» (catàstrofe), l’expulsió i fugida de centenars de milers de persones en el context de la fundació de l’Estat d’Israel, el 1948, que es commemora avui.

Notícies relacionades

La manifestació ha sigut dissolta per les forces de seguretat per incomplir la normativa del coronavirus, ha informat la Policia. Primer es va avisar i després es van fer servir mitjans antiavalots, a la qual cosa els manifestants van respondre amb llançament de runa i petards. Igualment, a Hamburg, uns 120 manifestants van mostrar dissabte la seva solidaritat amb el poble palestí. Els assistents portaven pancartes amb lemes propalestins, així com mapes i banderes de Palestina. Un fort dispositiu policial va ser desplegat a la cèntrica plaça de Gänsemarkt per prevenir possibles incidents, però la manifestació es va desenvolupar pacíficament.

Per part seva, fins a 500 persones van sortir als carrers del centre de Leipzig, a l’est alemany, per protestar contra la violència d’Isarel, mentre que unes 200 es van concentrar en recolzament a Israel davant dels primers. L’ambient es va anar caldejant durant alguns moments, amb alguns manifestants dels dos bàndols intercanviant retrets, segons un portaveu de la policia. No obstant, la situació no va anar a més i es va calmar.

Temes:

Palestina Israel