Política italiana

Draghi renuncia al seu sou com a primer ministre d’Itàlia

El primer ministre ja cobra dues pensions de l’Estat per anteriors càrrecs en el Tresor i al Banc d’Itàlia

Draghi renuncia al seu sou com a primer ministre d’Itàlia
1
Es llegeix en minuts

Mario Draghi, que cobra almenys dues generoses pensions de l’Estat i és propietari o copropietari d’una desena de cases, ha dit que no rebrà cap salari pel seu càrrec de primer ministre d’Itàlia. Els polítics italians estan obligats a publicar les seves declaracions de la renda i Draghi va aprofitar l’ocasió per anunciar que renunciava al sou brut d’uns 110.000 euros al qual tenia dret com a primer ministre. No va argumentar cap raó per a la decisió.

La declaració de la renda del 2020 de Draghi, publicada a última hora de dimecres, mostrava que va rebre uns ingressos bruts de 583.470 euros el 2019. D’aquests, 498.144 euros procedien de les pensions estatals que percep per les seves feines anteriors com a director general del Tresor i governador del Banc d’Itàlia, va dir el seu portaveu.

Massimiliano Panarari, expert en comunicació política de la universitat Unimercatorum, va dir que la decisió de Draghi de renunciar al seu salari probablement pretenia mostrar la seva solidaritat amb els italians afectats per la recessió econòmica. «No obstant, també podria veure’s com un gest populista, per la qual cosa Draghi hauria fet millor a explicar-ho amb més detall», va afegir.

Notícies relacionades

El cogovern amb el Moviment 5 Estrelles ha sigut qualificat sovint pels opositors com a populista pel fet que els seus parlamentaris renunciïn a gran part dels seus salaris. «Imagino que Draghi ha fet això perquè veu el seu paper com un servei al país», va dir Giovanni Orsina, professor de política a la Universitat Luiss de Roma.

Draghi, que ara té 73 anys, en tenia 54 quan va deixar el Tresor el 2001 per ocupar un alt càrrec al banc d’inversió Goldman Sachs a Londres. Tenia 64 anys quan va deixar el Banc d’Itàlia. Els mitjans de comunicació italians han informat que Draghi ha rebut gairebé 15.000 euros mensuals bruts de la seva pensió del Tresor des dels 59 anys.