Concessions agropecuàries

El Brasil aprova una polèmica flexibilització de les regles ambientals

  • L’organització ecologista Greenpeace va considerar aquest projecte de llei com «un afront a la societat brasilera» i va acusar Bolsonaro d’«atendre els interessos particulars de l’agronegoci»

El Brasil aprova una polèmica flexibilització de les regles ambientals
2
Es llegeix en minuts

Dijous a la matinada la Cambra de Diputats del Brasil va aprovar un projecte de llei que flexibilitza les exigències ambientals per a emprenedories agropecuàries i energètiques qüestionat per opositors i oenagés, que preveuen una acceleració de la desforestació amazònica. El text, aprovat per 300 vots a favor i 122 en contra, serà enviat al Senat per a la seva discussió i posterior votació.

El polèmic projecte de llei pretén atorgar llicència ambiental a 13 tipus d’emprenedories, entre aquestes les d’obres de distribució d’electricitat de baixa tensió i de tractaments d’aigua, així com a les activitats agropecuàries de «petit tarannà» o «sense risc biològic» en propietats ja registrades. Així mateix el text contempla un tipus de «llicència per autorització de compromís», mitjançant la qual n’hi haurà prou amb una promesa escrita de compliment amb les normes ambientals per iniciar obres de duplicació de carreteres o de línies elèctriques.

Segons el relator del projecte, el diputat Neri Geller, la nova llei «permetrà que els organismes ambientals es dediquin a mitigar els impactes ambientals en comptes de focalitzar-se en procediments burocràtics». Per al diputat opositor Alessandro Molon, en canvi, es tracta d’un projecte «pèssim», que significarà «eliminar el control que permet garantir un medi ambient ecològicament equilibrat».

Greenpeace critica la mesura

L’organització ecologista Greenpeace va considerar aquest projecte de llei com «un afront a la societat brasilera» i va acusar el govern de Jair Bolsonaro d’aprofitar la situació de «caos» provocada per la pandèmia de coronavirus «per atendre els interessos particulars de l’agronegoci». «El text aprovat és tan nefast que posa de cop en risc l’Amazònia i els altres biomes, així com els recursos hídrics, i pot provocar una proliferació de tragèdies» com les que van tenir lloc amb l’ensorrament de dics miners a Mariana (2015, 19 morts) i Brumadinho (2019, 270 morts), va advertir Mauricio Guetta, consultor jurídic de l’Institut Socioambiental (ISA).

Notícies relacionades

Des de la seva arribada al poder, Bolsonaro va debilitar els organismes de protecció ambiental, mentre que el país enfronta un fort augment de la desforestació i la multiplicació d’incendis forestals. El juliol del 2019, el mandatari d’ultradreta va acusar grups estrangers de voler «que els indígenes es mantinguin en un estat prehistòric, sense accés a la tecnologia, la ciència i a les mil meravelles de la modernitat».

Pròximament el Senat ha de tractar un altre projecte de llei, que pretén regularitzar la propietat de terres ocupades il·legalment per fustaires, miners i explotacions agrícoles. Aquest projecte va motivar a inicis de mes una amenaça de boicot per part de supermercats de la Unió Europea i del Regne Unit contra productes de l’agronegoci brasiler.

Temes:

Brasil