Desenes de morts i centenars de ferits

Clamor internacional contra la recrudescència de la violència entre Israel i Palestina

  • L’ONU i la Unió Europea han demanat un cessament immediat de la violència, mentre que la Lliga Àrab ha denunciat la crueltat de la violència israeliana sobre Gaza

  • Els EUA no han pres partit però han criticat els atacs palestins mentre que han evitat condemnar els atacs israelians sobre Gaza

Clamor internacional contra la recrudescència de la violència entre Israel i Palestina
3
Es llegeix en minuts
Begoña González

La forta recrudescència de la violència entre Israel i Palestina, dos països enfrontats des de fa dècades, ha provocat tota mena de reaccions a la comunitat internacional que no s’han fet esperar

L’ONU condemna la violència israeliana

Israel ha utilitzat la força de manera innecessària i desproporcionada contra els manifestants palestins que porten setmanes protestant contra el desnonament de famílies palestines del barri de Sheikh Jarrah, en una zona de Jerusalem Est ocupada, ha assegurat l’Oficina de Drets Humans de l’ONU.

«Les Forces de Seguretat Israelianes han de permetre i garantir l’exercici de les llibertats d’expressió, associació i reunió. Cap força ha de ser utilitzada contra aquells que exerceixen aquests drets pacíficament», ha afirmat el portaveu de l’Oficina, Rupert Colville. «Quan l’ús de la força és necessari ha de fer-se respectant plenament les normes internacionals dels drets humans, que prohibeixen l’ús innecessari i desproporcionat de la força. Això no ha sigut el cas en els últims dies», ha afegit.

Europa demana un cessament de la violència

La Comissió Europea (CE) ha demanat aquest dimarts una «desescalada immediata» de la tensió a Israel i Palestina, després dels trets de coets de l’última nit. «Aquesta és la prioritat, la desescalada immediata per protegir la vida dels civils», ha dit el portaveu d’Afers Exteriors de l’Executiu Comunitari, Peter Stano, que ha condemnat també el llançament de coets des de la Franja de Gaza a Israel. «El disparament de coets des de la franja contra objectius civils a Israel és totalment inacceptable», ha manifestat el portaveu. 

El portaveu de la CE ha incidit que Brussel·les aposta per la creació de dos Estats per acabar amb el conflicte. «Els últims esdeveniments demostren el necessari que és tornar a rellançar les negociacions per trobar una solució pacífica duradora (...) cap als dos Estats», va considerar Stano.

Els aliats àrabs demanen l’actuació internacional

El secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Abulgueit, ha condemnat aquest dimarts els atacs aeris israelians i els ha qualificat d’«indiscriminats i irresponsables». D’acord amb un comunicat de l’organisme panàrab, Abulgueit ha dit que aquests atacs representen «una miserable demostració de força a expenses de la sang de nens» i han sigut «impulsats per la venjança i càlculs polítics interns».

El secretari general de la Lliga Àrab ha responsabilitzat Israel d’aquesta «perillosa escalada» i ha instat la comunitat internacional a actuar «immediatament» per detenir «l’agressió israeliana a Jerusalem, Gaza i tots els territoris palestins ocupats».

Els Estats Units condemnen la violència contra Israel

Notícies relacionades

Els Estats Units van apressar dilluns israelians i palestins a reduir les tensions i van demanar al grup islamista Hamas que diexi de llançar coets contra Israel. «Les dues parts han de desescalar, reduir les tensions, fer passos pràctics per calmar les coses», va dir el secretari nord-americà d’Estat Antony Blinken, que va rebre a Washington la seva contrapart jordana. Així, la diplomàcia nord-americana ha bloquejat una declaració del Consell de Seguretat sobre la situació a Jerusalem durant la reunió d’emergència celebrada aquest dilluns a la seu de l’ONU a Nova York, segons han revelat fonts citades per ‘The Times of Israel’.

Mentrestant, el Departament d’Estat nord-americà ha condemnat el llançament de coets des de la Franja de Gaza contra territori israelià una «escalada inacceptable» de la violència. El portaveu del Departament d’Estat, Ned Price ha condemnat «en els termes més contundents» els projectils llançats per les milícies palestines i ha defensat el «legítim dret d’Isarel a defensar-se i a defensar la seva gent i el seu territori». Price no ha esmentat els bombardejos israelians de represàlia sobre Gaza que han segat la vida de nou persones, inclosos tres menors d’edat.

Temes:

Palestina Israel