Conflicte arabo-israelià

La violència a Jerusalem s’estén fins a la Franja de Gaza amb 20 morts

  • Els enfrontaments entre palestins i la policia israeliana a la Ciutat Vella van provocar la resposta de Hamàs, mentre desenes de colons ultranacionalistes recorrien els carrers de la Ciutat Santa pel Dia de Jerusalem

  • Es va registrar un incendi a l’esplanada de les Mesquites al final de la jornada a l’espera d’una nit d’enfrontaments al cel entre l’Exèrcit israelià i Hamàs

5
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Crema Jerusalem. I les flames s’estenen des de la Ciutat Santa fins a la resta del territori en l’escalada de violència més alarmant els últims anys. Després de l’augment dels enfrontaments entre palestins i agents de policia israelians durant la jornada de dilluns, es va registrar un incendi a l’esplanada de les Mesquites. Des de Gaza, Hamàs va llançar un centenar de coets cap a Israel en «resposta a l’agressió de l’enemic a la ciutat sagrada». Allà un atac israelià va provocar la mort de 20 persones, entre els quals hi havia nou nens, segons informa el Ministeri de Salut palestí a Gaza. L’Exèrcit va desallotjar la Knesset, el Parlament israelià, mentre els residents van denunciar haver sentit explosions.

Als carrers de Jerusalem la policia va dispersar els grups de sionistes que celebraven el 54è aniversari de la presa de la ciutat. Aquest dilluns van sonar les sirenes antimíssils a la Ciutat Santa, per primera vegada des del 2014. «Aquest és un missatge que l’enemic ha d’entendre bé», va dir Abu Obeida, portaveu de l’ala militar de Hamàs. La facció palestina ha amenaçat amb més atacs si Israel torna a envair l’esplanada de les Mesquites o desallotja les famílies palestines de Sheikh Jarrah, a Jerusalem Est. «Els que ens ataquen pagaran un preu elevat», va respondre Netanyahu després d’anunciar que s’esperen dies d’atacs.

Llançament de pedres, gasos lacrimògens, bales de goma. Uns 300 palestins van resultar ferits aquest dilluns en nous enfrontaments amb la policia israeliana a l’esplanada de les Mesquites de Jerusalem Est, segons la Mitja Lluna Roja palestina. Set estan greus. A més, la policia palestina va registrar 21 agents ferits el tercer dia consecutiu de combats amb els fidels palestins.

Després d’un cap de setmana de violència, els palestins es van despertar amb granades paralitzants a l’interior de la mesquita d’Al-Aqsa, un dels llocs més sagrats de l’oslam. Les imatges de runa i sabates abandonades entre el fum són retrat de la profanació en ple mes sagrat del Ramadà. La jornada va acabar amb un incendi a l’esplanada de les Mesquites, com a resultat d’uns focs artificials que van prendre en un arbre.

A més, aquesta data significativa per als musulmans palestins coincideix amb una altra per als israelians. El 10 de maig del 1967, durant la guerra dels sis dies, Israel va ocupar Jerusalem. La tradicional marxa de les banderes va ser cancel·lada pels organitzadors minuts abans de l’inici. Però els jueus ultranacionalistes ja estaven als carrers. Amb la intenció d’evitar una confrontació directa, les autoritats israelianes van canviar la ruta planificada per esquivar el Barri Musulmà de camí cap al mur de les Lamentacions, el lloc més sagrat del judaisme.

Durant la jornada de dilluns, Hamàs va llançar un ultimàtum a Israel: o retirava les tropes de l’esplanada de les Mesquites abans de les sis de la tarda o s’atenia a les conseqüències. La policia israeliana va desallotjar els parlamentaris i els joves sionistes que celebraven el Dia de Jerusalem més tens dels últims anys amb crits de «¡mort als àrabs!».

Bombardeig aeri

Almenys 20 persones van morir en l’operació de resposta de l’Exèrcit israelià a la Franja de Gaza i més de 70 van resultar ferides. Els ministres israelians del gabinet de seguretat d’alt nivell van aprovar un bombardeig aeri massiu sobre Gaza després del llançament de coets, però no plantegen una incursió terrestre, segons mitjans locals. «Hamàs ha de rebre un dur cop i, no obstant, tots comprenem les nostres limitacions: no tenim desitjos de grans guerres», va dir un funcionari israelià al portal de notícies Ynet. Es preveia una nit de durs enfrontaments al cel. Davant aquesta escalada de violència a Jerusalem, l’ONU va fer una reunió del Consell de Seguretat d’emergència, que no va resultar en una declaració conjunta per culpa dels dubtes dels representants dels Estats Units, fidel aliat d’Israel.

Durant les últimes setmanes, les creixents tensions entre els palestins i les tropes israelianes han atacat el mes sagrat del RamadàGairebé cada nit hi ha hagut enfrontaments però sobretot s’han intensificat arran del desallotjament planificat de famílies palestines del barri de Sheikh Jarrah. En el pla de judaïtzació de la Ciutat Santa, els tribunals israelians han donat als colons sionistes la raó en la batalla legal per fer seves les propietats de desenes i desenes de palestins. «És una pena que no et disparessin al cap», va vociferar el tinent d’alcalde de Jerusalem, Aryeh King, a un activista palestí amb una ferida a la cama.

¿Tercera Intifada?

Notícies relacionades

«¡Fora d’aquí, gos!», va cridar un manifestant palestí a Sheik Jarrah als diputats ultrareligiosos que van visitar el barri aquest dilluns. En un gest de provocació, Orit Strock, Bezalel Smotrich i Itamar Ben-Gvir, parlamentaris d’extrema dreta, es van obrir pas entre els manifestants per arribar a una casa ja habitada per colons. 

La tensió augmenta per moments a la Ciutat Santa, i està prenent una flama que ja s’ha estès en ciutats com Haifa, al nord d’Israel, o a la frontera amb la Franja de Gaza. Malgrat la poca implicació política durant les passades eleccions del març, la societat israeliana s’ha sorprès per la solidaritat de la seva població àrab amb l’amenaçada causa palestina. Israel es prepara per a uns pròxims dies imprevisibles mentre que als Territoris Palestins ploren els seus primers màrtirs. En veu molt baixa, alguns ja xiuxiuegen: «Tercera Intifada».