Violència sectària

Ascendeixen a 63 els morts a l’atemptat contra una escola femenina a Kabul

  • El Govern afganès assenyala els talibans i aquests acusen Estat Islàmic de l’atemptat amb un cotxe bomba i diversos artefactes explosius

Ascendeixen a 63 els morts a l’atemptat contra una escola femenina a Kabul
4
Es llegeix en minuts

El balanç de víctimes per l’atemptat múltiple perpetrat dissabte als voltants d’una escola femenina d’educació secundària a la capital de l’Afganistan, Kabul, ha ascendit a 63 morts i més de 150 ferits, segons ha informat aquest diumenge el Ministeri de l’Interior afganès.

Segons testimonis citats per la cadena Tolo News, l’atemptat va començar amb l’explosió d’un cotxe bomba quan les estudiants de l’escola Sayed ul Shuhada sortien de classe. La primera detonació va anar seguida d’unes altres dues explosions amb artefactes explosius improvisats que es van col·locar a la zona.

L’atemptat ha tingut lloc a la zona de Dasht i Barchi, un barri de població xiïta i hazara, segons ha indicat el portaveu del Ministeri de l’Interior, Tariq Arian, a l’agència DPA. Fins ara cap grup ha assumit la responsabilitat de l’atemptat.

Primers funerals

Aquest diumenge han començat els primers funerals de les víctimes, als quals han acudit algunes de les seves companyes supervivents amb la promesa que reprendran els seus estudis al més aviat possible. «Ens aixequem després de caure. Ningú ni res ens impedirà obtenir una educació», ha declarat l’estudiant Madina Nekzad.

El president de l’Afganistan, Ashraf Ghani, ha condemnat l’atemptat i ha afirmat que «els talibans, a l’intensificar novament la violència, demostren que no tenen interès en una solució pacífica a la crisi actual i busquen complicar la situació».

No obstant, el portaveu dels talibans, Zabihulá Muyahid, ha condemnat l’atemptat i ha dit que «és l’acció de cercles sinistres que operen en nom d’Estat Islàmic i sota les ales i cobertura dels serveis d’Intel·ligència de l’Administració de Kabul».

Així mateix, el president de l’Alt Consell per a la Reconciliació Nacional de l’Afganistan, Abdulá Abdulá, ha assenyalat que «aquests covards atacs terroristes són imperdonables, inacceptables i cruels». «Les paraules són insuficients per condemnar aquest succés inhumà i contrari a l’islam», ha remarcat.

La primera reacció de la comunitat internacional ha arribat de la mà de la missió de la Unió Europea al país, que ha qualificat l’atac d’«horrorós», així com de «menyspreable acte de terrorisme». «Aquest atac ha fixat com a objectiu principal les estudiants d’una escola de noies, el que el converteix en un atac contra el futur de l’Afganistan», ha lamentat la missió al seu compte de Twitter.

La UE exigeix un alto al foc

D’aquesta manera, ha recordat a través d’un comunicat que «la UE ha demanat de manera consistent un alto el foc immediat a l’Afganistan, amb el qual es pugui aconseguir una pau duradora a través d’un acord polític inclusiu i negociat entre afganesos».

«La nostra prioritat continua sent donar suport a un Afganistan pròsper, estable i segur, en el qual els Drets Humans de tots, incloses dones, nens i minories, són protegits i respectat», ha conclòs al text, publicat a través de la seva pàgina web.

Per part seva, el representant civil de l’OTAN a l’Afganistan, Stefano Pontecorvo, ha titllat de «covard i repulsiu» l’atemptat. «El poble afganès recordarà els qui mantenen la violència en nivells inacceptables i creen les condicions per a aquestes accions atroces. Donin una oportunitat a la pau», ha dit.

A les condemnes s’ha afegit la Missió d’Assistència de les Nacions Unides a l’Afganistan (UNAMA), que ha mostrat la seva «repugnància» per l’atemptat, que ha descrit com «una atrocitat». «Les nostres sentides condolences a les famílies de les víctimes», ha assenyalat, abans de desitjar una «ràpida recuperació» als ferits.

Així mateix, la directora executiva del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), Henrietta Fore, ha condemnat «en els termes més enèrgics» l’atemptat i ha incidit en què «la violència dins o al voltant de les escoles mai és acceptable». «Les escoles han de ser un recés de pau en el qual els nens puguin jugar, aprendre i socialitzar de manera segura», ha argüit.

«Els nens mai han de ser l’objectiu de la violència. L’UNICEF continua fent una crida a totes les parts en conflicte perquè s’adhereixin als Drets Humans i al Dret Humanitari, així com perquè garanteixin la seguretat i protecció de tots els nens», ha reblat.

Finalment, el Departament d’Estat dels Estats Units ha condemnat l’«atac bàrbar» a Kabul i ha traslladat les seves condolences a les víctimes, «moltes de les quals són nenes». «Demanem un final immediat de la violència i dels atacs sense sentit contra civils innocents», ha dit el portaveu del Departament, Ned Price.

Notícies relacionades

«Continuarem donant suport a la població de l’Afganistan, que està determinada a veure que els avenços de les últimes dues dècades no són eliminats», ha ressaltat a través d’un breu comunicat publicat a la web del Departament d’Estat.

L’encarregat de negocis dels Estats Units a l’Afganistan, Ross Wilson, ha titllat d’«avorrible» l’atac. «Amb molts morts, aquest acte imperdonable contra els nens és un assalt contra el futur de l’Afganistan que no pot ser tolerat. Les meves més profundes condolences als estudiants i famílies que han patit», ha assenyalat a través del seu compte a Twitter.

Temes:

Afganistan