Successió al tron

Els zulús a Sud-àfrica elegeixen el seu nou rei

  • El príncep Misuzulu Zulu, fill de l’anterior monarca, és coronat com a representant de l’ètnia més poblada de Sud-àfrica

Els zulús a Sud-àfrica elegeixen el seu nou rei
2
Es llegeix en minuts

El príncep Misuzulu Zulu, de 46 anys, va ser nomenat nou rei dels zulús, l’ètnia més gran de Sud-àfrica, i successor del seu pare Goodwill Zwelithini, mort al març, va anunciar divendres a la nit la televisió sud-africana. El príncep va ser designat com a nou rei al testament de la seva mare, la regent Shiyiwe Mantfombi Dlamini, morta el 30 d’abril als 65 anys.

La decisió va ser anunciada en una reunió familiar feta a Nongoma, on té la seva residència la casa reial zulú. La trobada va tenir lloc després del funeral de la recentment morta Mantfombi Dlamini Zulu, que exercia com a regent des de la mort, el març passat, del seu marit, el rei Goodwill Zwelithini.

Va ser precisament la reina Mantfombi la responsable de la designació, ja que va deixar instruccions sobre la successió recollides al seu testament, llegit avui davant els familiars. «Després de la mort del nostre rei, Goodwill Zwelithini, va sorgir la necessitat de cobrir el seu lloc. És apropiat i adequat a la gran nació zulú atorgar aquest honor que m’és assignat per sa majestat al meu fill, Misuzulu Zulu», va indicar la monarca en les seves últimes voluntats.

Tensió familiar

La lectura del testament la van seguir moments de tensió, especialment quan un membre de la família es va aixecar protestant per la decisió de la difunta reina. Misuzulu Zulu, de 46 anys, fill gran de la reina Mantfombi i del rei Goodwill Zwelithini, era el favorit a la successió al tron perquè la seva mare ostentava la posició de «gran muller» i haver sigut designada reina regent després de la mort del monarca. La successió, no obstant, no estava clara i va estar envoltada de polèmica en les últimes setmanes.

La reina Mantfombi ocupava el rang més alt entre les viudes del rei Goodwill Zwelithini per ser d’ascendència noble, malgrat ser cronològicament la tercera.

Tradicionalment, després de la mort del rei, la corona correspon al fill gran de la primera de les esposes del sobirà, però el primogènit dels 28 fills de Zwelithini va morir el 2020 presumptament assassinat.

Aquesta situació va desencadenar un enfrontament de faccions dins de la casa reial, amb acusacions públiques per part d’alguns membres que van assegurar que estan sent exclosos de les deliberacions familiars.

S’ha denunciat davant la justícia, fins i tot, la presumpta falsificació del testament del rei Zwelithini que designava la reina Mantfombi com a regent després de la seva mort.

Notícies relacionades

La Constitució democràtica de 1996 reconeix el rol dels líders tradicionals a Sud-àfrica i, tot i que els atorga un paper cerimonial i no executiu, institucions com la família reial zulú mantenen una influent posició social i política.

Els zulús, que suposen entre 10 i 12 milions de persones, componen l’ètnia més gran de Sud-àfrica, que acull en conjunt més de 58 milions d’habitants.