Duel diplomàtic

El Marroc avisa a Espanya de «conseqüències» per l’acollida del líder del Polisario

  • Qüestiona les raons humanitàries per acollir-lo i posa en dubte la relació de bon veïnat

El Marroc avisa a Espanya de «conseqüències» per l’acollida del líder del Polisario
4
Es llegeix en minuts

El Govern marroquí ha avisat Espanya de «les conseqüències» que tindrà l’acollida del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, en el que ha descrit com una «decisió sobirana» del Govern espanyol, contrària a la relació de «bon veïnat» entre els dos països.

En un comunicat publicat aquest dissabte, el Ministeri d’Exteriors marroquí afirma que la decisió de les autoritats espanyoles és «un acte premeditat, una elecció voluntària i una decisió sobirana d’Espanya, el Marroc en pren nota» i de la qual «extraurà totes les conseqüències», i ha donat per invàlides les raons humanitàries que Espanya ha esgrimit per acollir el líder del Polisario.

Ghali, també president de l’autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), es troba hospitalitzat des de fa dues setmanes en un hospital de Logronyo per rebre tractament contra la Covid-19. El Govern espanyol va justificar la decisió de la seva acollida per raons estrictament humanitàries.

No obstant, el Govern marroquí considera que aquestes raons no se sustenten perquè «no poden justificar aquesta actitud negativa» quan «són tramades a esquena d’un soci i veí». És més, el Marroc apunta que «l’actitud d’alguns funcionaris del Govern [espanyol], prejutjant la reacció marroquina i minimitzant l’impacte, no poden ocultar aquesta lamentable situació», diu el comunicat.

«Les consideracions humanitàries no poden ser una panacea que es concedeixi selectivament» a Ghali, «en un moment en què milers de persones viuen en condicions inhumanes als campaments de Tindouf» ni «poden explicar la inacció de la justícia espanyola, quan es prenen degudament en consideració les denúncies documentades», afirma Rabat.

«Les consideracions humanitàries no expliquen, tampoc, que se sigui còmplice de robatori d’identitat i falsificació de passaports amb la intenció d’eludir voluntàriament la llei», diu el Ministeri d’Exteriors marroquí, amb referència al fet que Ghali suposadament va entrar a Espanya amb identitat algeriana falsa.

En aquest sentit, el Govern marroquí conclou que «la preservació de l’associació bilateral és una responsabilitat compartida, que es nodreix del compromís permanent de salvaguardar la confiança mútua, una cooperació fructífera i la salvaguarda dels interessos estratègics de dos països», i afirma que l’acollida de Ghali és «un acte greu i contrari a l’esperit d’associació i bon veïnatge».

L’arribada del líder del Polisario a Espanya va suscitar malestar des del primer moment a Rabat. El Ministeri d’Exteriors marroquí va convocar l’ambaixador espanyol a Rabat, Ricardo Díez-Horchleitner, el 22 d’abril per demanar explicacions al Govern per la seva decisió, de la qual no havia sigut informat amb temps.

El comunicat d’aquest dissabte arriba, a més, dies després que el titular d’Exteriors, Naser Bourita, no donés per suficients els aclariments rebuts i, en una entrevista, plantegés a l’Executiu si està disposat a sacrificar la seva relació amb Rabat per aquest assumpte.

No obstant, aquesta setmana la ministra d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Arancha González Laya, va afirmar que s’han donat «les explicacions oportunes sobre les circumstàncies que ens van portar a acollir per raons estrictament humanitàries» Ghali i va insistir en les bones relacions existents entre els dos països.

Un dels aspectes que més sembla haver molestat al Marroc és el fet que Ghali té causes pendents davant la justícia espanyola i no s’ha procedit al seu arrest. Això també és el que ha sol·licitat l’Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH) en virtut d’una causa pendent per delictes comesos presumptament contra la població sahrauí dissident refugiada als campaments de Tindouf (Algèria).

Com a primer pas, va demanar al magistrat del Jutjat Central d’Instrucció número 5, Santiago Pedraz, que comprovés la identitat d’aquest home, perquè n’ordenés la detenció, notificació de la querella i declaració com a investigat. El jutge ja té sobre la taula l’informe de la policia en què se certifica que efectivament és Ghali i que té previst prendre-li declaració l’1 de juny sempre que el seu estat de salut no empitjori.

Ghali també està assenyalat en una altra querella presentada per Fabel Breica, que denuncia que l’abril del 2019, a la seva arribada als campaments de Tinduf, va ser sotmès a amenaces per part d’agents del Front Polisario perquè abandonés el lloc i va ser acusat de traïdor.

En aquest sentit, tant la ministra com el seu departament han recalcat que el Govern és estrictament respectuós amb la independència judicial i per tant afirmen que si se’l cita hauria de comparèixer. «La justícia farà el que hagi de fer i el Govern ho respectarà íntegrament, com no pot ser de cap altra manera en un país democràtic», va afirmar González Laya fa uns dies.

Així, des del Ministeri d’Exteriors ara per ara han evitat comentar les noves crítiques formulades pel Govern marroquí. Fonts diplomàtiques consultades per Europa Press han assenyalat que no hi ha res a afegir a la postura que ja s’ha expressat respecte a aquest cas.

Notícies relacionades

El nou duel diplomàtic entre els dos països es produeix quan encara està pendent tancar amb el Marroc la data per a la Reunió d’Alt Nivell. La cita estava prevista per al desembre passat però es va ajornar per la pandèmia. Inicialment es va apuntar a la seva possible celebració al febrer o el març, però ara per ara continua sense haver-hi data prevista.

Des de l’Executiu s’ha insistit repetidament en què la relació i els contactes són fluids, amb converses en les últimes setmanes de ministres amb els seus equivalents marroquins, i que la cimera se celebrarà quan les circumstàncies sanitàries ho permetin.