Brasil

Una operació contra el narcotràfic a Rio de Janeiro deixa almenys 25 morts

  • La Policia critica l’«activisme judicial» i defensa que el dispositiu va estar «molt planificat»

Una operació contra el narcotràfic a Rio de Janeiro deixa almenys 25 morts
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un dispositiu de la Policia Civil de Rio de Janeiro contra el narcotràfic portada a terme a la favela de Jacarezinho, ubicada a la zona nord de la ciutat, ha desencadenat un tiroteig i ha deixat almenys 25 morts, inclòs un agent. Segons la informació recollida pel portal G1, l’operació, que ha deixat el màxim nombre de baixes en una acció d’aquest tipus des del juliol del 2016, va tenir lloc aquest dijous a la matinada.

Vídeos gravats per persones que estaven al transport públic mentre es desenvolupava l’acció recullen el so dels trets i explosions de bombes en diversos punts de la favela, així com cadàvers a terra i registres de vivendes que van fer que els veïns protestessin. Dues persones més van rebre trets quan viatjaven al metro, però han aconseguit sobreviure. Mentrestant, alguns residents de Jacarezinho van relatar que no han pogut abandonar casa seva a causa del que va passar. També van resultar ferits dos agents de la Policia.

L’operació investiga el reclutament de nens, nenes i adolescents per portar a terme actes delictius, com assassinats, robatoris o segrestos. Segons la Policia, el narcotràfic en aquesta zona adopta «tàctiques de guerrilla», inclòs l’ús d’armes pesants i soldats uniformats. Jacarezinho està considerada com la base del Comando Vermelho, el grup narcotraficant amb més activitat a Rio de Janeiro. La favela és plena de carrerons i envoltada de barricades instal·lades pels grups de delinqüents, cosa que dificulta l’accés de vehicles blindats, entre d’altres.

«Una matança»

Després que diverses ONG, com Amnistia Internacional, i la Comissió de Drets Humans del Congrés del Brasil, que ha anunciat una investigació, critiquessin el dispositiu, que van qualificar de «matança», la Policia Civil de Rio de Janeiro el va defensar, assegurant que va estar «molt planificat» i que va complir amb tots els protocols previstos en aquest tipus de situacions. «Eren criminals, bandits, traficants i homicides, van intentar matar els policies i no hi va haver més remei que repel·lir aquesta injusta agressió, desgraciadament el que ens causa molt dolor és la mort del nostre col·lega», va dir el sotssecretari de la Policia Civil, el comissari Felipe Curi.

Notícies relacionades

El cap de la Policia, Rodrigo Oliveira, va criticar en una roda de premsa l’«activisme judicial» que s’està fent dels fets i va remarcar que es van seguir els protocols exigits pel Tribunal Suprem, que havia restringit aquest tipus d’operacions a les faveles durant la pandèmia, excepte en casos excepcionals.

Els delinqüents, va explicar, «acaben seduint els fills dels treballadors. Això, al nostre entendre, és més que excepcional», va defensar. «La decisió del Suprem no impedeix que la Policia faci els deures. Col·loca protocols i la Policia Civil els compleix tots. No sé si les grans operacions estan funcionant. El que sí que sé és que la falta d’operacions funciona molt malament», va recalcar. «La Policia Civil no actua sobre emocions. L’operació va estar molt planificada, amb tots els protocols i més de deu mesos d’investigació», va assenyalar Oliveira.

Temes:

Brasil Tirotejos