Accident a Mèxic

Troben el cos del nen desaparegut en l’accident del metro a Mèxic

  • La família del menor va denunciar que no el podien localitzar en cap centre mèdic

Troben el cos del nen desaparegut en l’accident del metro a Mèxic
5
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nen de 13 anys desaparegut després de la caiguda ahir d’un tram del metro a Ciutat de Mèxic va ser trobat sense vida aquest dimarts en un dipòsit de cadàvers de l’est de la ciutat, va confirmar la Fiscalia General de Justícia local.

Brandon Giovanny Hernández Tapia, reportat com a desaparegut, «va ser identificat per familiars en oficines forenses de la institució a l’alcaldia d’Iztapalapa, mort pels fets ocorreguts en la Línia 12 del Metro», va informar a Twitter la Fiscalia de la capital. Hores abans, la mateixa entitat havia emès una alerta de localització del menor després de l’accident en un tram de la Línia 12 del metro de la capital mexicana, que fins al moment deixa almenys 24 morts. En un comunicat, la Fiscalia va informar que, després d’una denúncia ciutadana, va aplicar els protocols de recerca per localitzar el nen.

La mare del menor, Marisol Tapia, va explicar el matí d’aquest dimarts que el nen va perdre comunicació amb la seva família poc abans de la caiguda. «No em proporcionen la llista de morts i jo vull saber si el meu fill és mort», va exigir aquest dimarts la desesperada dona, davant els mitjans, mentre buscava al lloc de l’accident algú que li oferís informació. La mare va explicar que va trobar el pare del nen en estat greu en un hospital i que havia buscat el menor a tots els centres mèdics però no el trobava i això va motivar la seva denúncia.

L’accident va tenir lloc dilluns a les 22.22 hores (03.22 GMT de dimarts) quan va cedir una biga d’un pont elevat de la Línia 12, entre l’estacions Olivos i Tezonco, a l’est de la capital, provocant la caiguda d’un tren amb passatgers que va quedar encallat en forma de «V».

Les imatges de l’ensorrament del pont, que va caure a sobre d’automòbils que circulaven pel carrer, van commocionar el país en la tragèdia més gran que es recorda a la capital des del terratrèmol del 19 de setembre del 2017. Fins al moment el saldo de la tragèdia és d’almenys 24 morts, 10 dels quals, identificats, i 79 persones lesionades, 15 de les quals es mantenen encara hospitalitzades, algunes de gravetat.

Famílies exigeixen justícia a l’identificar els morts

El marit de Gisela Rioja va anar dilluns a treballar i mai va tornar. Després d’una interminable nit de recerca al lloc en el qual es va esfondrar part de la Línia 12 del metro de Ciutat de Mèxic i després de preguntar en diversos hospitals de la zona, Gisela el va trobar on no volia trobar-lo, al dipòsit de cadàvers. «Jo sí que vull justícia, perquè el meu marit no mereixia això», va dir desconsolada a EFE hores després d’haver identificat el cos i a l’espera que l’hi entreguessin.

Com ella, desenes de persones van passar la jornada a les portes de les oficines forenses de la Fiscalia de Ciutat de Mèxic a Iztapalapa, a l’est de la capital, a l’espera de rebre la pitjor de les notícies: que el seu familiar desaparegut era un dels 24 morts en l’accident. Amb comptagotes, anaven entrant a la dependència per identificar els cossos i posteriorment esperaven en una gran carpa que es completessin els eterns tràmits per a l’entrega dels cadàvers, alguns amb esperes de més de deu hores. Segons l’últim informe de la Fiscalia, només 10 dels 24 morts havien sigut identificats.

Gisela, que va denunciar haver rebut una «actitud pèssima» en tots els llocs als quals va acudir, està convençuda que el Govern local sabia que la línia que el seu marit agafava cada dia no estava en bon estat. «Com que no em donaven informes a cap hospital, vaig venir aquí i la veritat no val. Se suposa que el Govern ja ho sabia. (...) Crec que això és un crim i demano justícia», va expressar.

Pelegrinatge per trobar els cossos

La majoria dels 24 morts i 79 ferits eren persones treballadores que tornaven a casa després d’una llarga jornada, com la cunyada de José Luis, morta als 37 anys. «Ahir a la nit ens vam assabentar que era la línia que ella utilitzava per arribar al seu domicili. Vam començar a lligar conjectures i vam arribar al moment que ella no contestava el telèfon i vam començar la recerca a la nit pels hospitals», va explicar José Luis a EFE mentre el seu germà feia els tràmits per recuperar el cos. Arran del «pelegrinatge» per hospitals, aquesta família només havia dormit dues hores i ara havia d’afrontar «tràmits molestos».

La cap de Govern de la Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, va informar que l’empresa noruega Det Norske Veritas investigarà l’ocorregut i va anunciar ajudes funeràries per a les famílies, però José Luis va avisar que «ni amb tots els diners del món que aportin» poden recuperar les vides truncades.

Una tragèdia anunciada

Notícies relacionades

La Línia 12 del metro, inaugurada el 2012 pel llavors alcalde i actual secretari de Relacions Exteriors, Marcelo Ebrard, ha estat envoltada de polèmica des del principi. El tren que prometia connectar els barris humils del sud de la capital va acabar costant molt més del que s’havia promès i entre el 2014 i el 2015 es van suspendre part de les seves operacions per nombroses fallades. A més, els veïns de la zona havien estat denunciant greus afectacions en el pont elevat de l’anomenada línia daurada des del fort terratrèmol del 2017.

Una de les familiars que esperava a la porta de la Fiscalia va explicar a EFE que en aquesta línia de sobte «es parava el metro i feia unes bones frenades». «La veritat va ser una catàstrofe, és una pena que tinguem aquest tipus de governants», va lamentar al recordar el seu nebot, mort als 29 anys. «Tota una vida, li van tallar», va sospirar.

Temes:

Mèxic