Protestes a Colòmbia

Duque fa marxa enrere i retira la reforma fiscal

  • El president colombià abandona el seu projecte després de diversos dies de protestes que han causat almenys sis morts

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president colombià, Iván Duque, va cedir davant la pressió ciutadana i va anunciar aquest diumenge que retira el seu polèmic projecte de reforma tributària, després de quatre dies de multitudinàries protestes a tot el país, que van deixar almenys sis morts.

L’impopular projecte de reforma fiscal va néixer mort. Tots els partits polítics, inclòs el Centre Democràtic, el cap del qual és l’expresident Álvaro Uribe –mentor de Duque– van anar amb la llança en rest contra la iniciativa, que va ser qualificada com un «esguerro», però que el president va insistir a defensar fins aquest diumenge.

Amb la reforma, el Govern aspirava a recaptar 23,4 bilions de pesos (uns 6.302 milions de dòlars) per millorar l’estat de les finances públiques i donar continuïtat als programes socials per als més pobres, la demanda dels quals ha augmentat amb la pandèmia de Covid-19.

Envoltat de diversos dels seus ministres i de la vicepresidenta, Marta Lucía Ramírez, Duque va comunicar al país la retirada del projecte «per evitar incertesa financera» però en cap moment es va referir a les desenes de milers de persones que van sortir en els últims quatre dies a oposar-se a aquesta iniciativa, que buscava ampliar la base tributària i gravar amb l’IVA del 19% els serveis públics, entre altres mesures.

El mandatari va explicar que després de múltiples diàlegs amb les forces vives del país va sol·licitar al Congrés la «retirada del projecte establert pel Ministeri d’Hisenda i tramitar, de manera urgent, un nou projecte, fruit dels consensos, i així evitar incertesa financera».

Notícies relacionades

La campanya Defender la Libertad un Asunto de Todas va assegurar en un comunicat que en data de l’1 de maig eren cinc les persones mortes «presumptament associades a la jornada de mobilització, però els mòbils encara s’han d’aclarir».

Mentrestant, el director per a les Amèriques de Human Rights Watch (HRW), José Miguel Vivanco, que segueix de prop l’esdevenir de Colòmbia, va informar a les xarxes socials que han «pogut confirmar 6 morts relacionades amb les protestes». No obstant, la Procuradoria (Ministeri Públic) ha assenyalat avui que les protestes «donen un saldo tràgic de 14 morts», sense donar detalls de llocs o circumstàncies.

Temes:

Colòmbia