Relacions Pequín-Canberra

Austràlia revisa una concessió portuària a un grup xinès per «seguretat»

  • L’empresa Landbridge, propietat del multimilionari Ye Cheng i de la qual se sospita que està vinculada al Partit Comunista, va firmar el 2015 un acord per controlar el port de Darwin, al nord d’Austràlia

  • El ministeri de Defensa estudiarà si aquesta inversió xoca amb la política de seguretat estratègica, ja que en aquest lloc hi ha desplegats centenars soldats del Cos de Marines dels Estats Units

Austràlia revisa una concessió portuària a un grup xinès per «seguretat»
2
Es llegeix en minuts

El Govern australià va demanar al seu ministeri de Defensa que revisi si la licitació del port de Darwin a una empresa de capitals xinesos posa en perill la seguretat nacional, segons va publicar el ‘Sydney Morning Herald’ (SMH) diumenge a la nit.

El titular australià de Defensa, Peter Dutton, va confirmar que el seu ministeri «analitza les opcions que responguin als interessos nacionals», tot i que no va precisar si aquestes inclouen la potencial anul·lació d’aquesta inversió de forma forçosa.

Experts en seguretat i l’oposició han qüestionat en diverses oportunitats la licitació per 99 anys del port de Darwin, al nord australià, la qual va ser subscrita el 2015 entre el govern del Territori Nord i l’empresa Landbridge, del multimilionari xinès Ye Cheng, per un valor de 506 milions AUD (391 milions USD o 325 milions EUR).

L’empresa de Cheng, que es creu que té forts vincles amb el Partit Comunista xinès, té el total control operatiu del port de Darwin, una ciutat estratègica a la regió Indo-Pacífica i en la qual estan desplegats centenars de Marines nord-americans.

La petició del Govern de Scott Morrison es divulga dues setmanes després que vetés dos acords entre la Xina i la regió australiana de Victòria sobre projectes vinculats a la Nova Ruta de la Seda, un pla estratègic de Pequín.

Aquestes revocatòries, que estaven emparades en una llei aprovada a finals del 2020 pel Parlament amb l’objectiu de protegir els interessos nacionals, han enfurismat la Xina, el principal soci comercial d’Austràlia.

La setmana passada, el primer ministre australià, Scott Morrison, va comentar que el seu Govern revisaria la decisió respecte a les licitacions dels ports i de qualsevol lloc estratègic si suposa un perill contra la seguretat nacional.

Les relacions entre Pequín i Canberra, que han desembocat en un conflicte comercial amb la imposició d’aranzels a algunes exportacions australianes a la nació asiàtica, es van tensar més des que Austràlia impulsés una investigació sobre la Covid-19.

Notícies relacionades

Però el subcap de la Missió xinesa a Austràlia, Wang Xining, considera que la decisió de Canberra d’excloure el 2018 l’empresa de telecomunicacions Huawei de la seva xarxa de 5G va ser el que va deteriorar les relacions bilaterals.

En els últims anys, la nació oceànica va aprovar una sèrie de lleis per bloquejar la suposada ingerència estrangera en la política i economia del país, sense citar directament la Xina, sobre qui recauen sospites de possibles atacs informàtics contra universitats i ens governamentals.

Temes:

Austràlia Xina