Crisi sanitària global

L’escassetat de subministraments marca l’inici de la vacunació dels més grans de 18 anys a l’Índia

El país asiàtic supera la barrera dels 400.000 contagis i 3.000 morts al dia

2
Es llegeix en minuts

L’Índia ha arrencat aquest dissabte una massiva fase de vacunació per als més grans de 18 anys que busca doblegar l’impacte d’una pandèmia que ofega un país que, per primera vegada, ha superat la barrera dels 400.000 contagis diaris i on la xifra de morts es manté per sobre dels 3.000 al dia. La nació asiàtica s’ha acostumat a trencar rècords de xifres enmig d’una agressiva segona onada en la qual es continua sense entreveure el seu pic.

La rapidesa amb què s’ha expandit el virus en qüestió de setmanes ha provocat una severa crisi de subministraments en un país que a principis del mes de febrer, quan notificava menys de 10.000 casos diaris, sentia que el pitjor de la pandèmia ja havia passat. Fa deu dies que el país accelera la producció d’oxigen per distribuir entre les regions que presenten un alt percentatge de pacients severs de Covid, com és el cas de Nova Delhi. La capital ha decretat una tercera setmana més de confinament total dels seus 20 milions d’habitants.

Per aquesta raó, l’Índia ha iniciat una nova fase en què va ampliar el ventall de vacunació a tota la població més gran de 18 anys, en un intent per agilitar un ritme d’inoculacions que ha anat alentint-se per la falta de subministraments.

Lluny de l’objectiu

Des que el Govern indi va inaugurar al gener «la campanya de vacunació més gran del món», s’han administrat prop de 155 milions de dosis, 2,7 milions en les últimes 24 hores, unes xifres que estan lluny d’arribar als 300 milions que es van fixar com a meta per al mes de juliol. Al principi, la vacunació estava oberta al personal sanitari i de la primera línia en la lluita contra la pandèmia, i després es va expandir a més grans de 60 anys i, més tard, als de 45.

No obstant, al llarg d’aquesta setmana, diverses regions índies van anunciar la impossibilitat de posar en marxa aquesta nova fase de vacunació davant l’escassetat de dosi.

Notícies relacionades

A l’estat occidental de Maharashtra, el més castigat per la pandèmia amb gairebé 63.000 casos i 828 morts, la seva capital, Bombai, va decretar divendres la suspensió temporal de la campanya al no disposar de prou dosis. Per la seva banda, Nova Delhi també va detectar falta de dosis en alguns hospitals públics que dificultaven l’arrencada del programa.

Davant aquesta situació, el Ministeri de Salut indi ha informat en un escrit que els estats rebran 1,7 milions de vacunes més en els pròxims tres dies. Segons el comunicat, el Govern indi ha proporcionat fins ara més de 163 milions de dosis als estats a cost zero, i va assegurar que encara n’estan disponibles gairebé 8 milions, cosa insuficient tenint en compte que només els beneficiaris d’aquesta nova fase arriben als 500 milions de persones.