El Senat del Brasil va començar a investigar la responsabilitat de Bolsonaro per les morts en la pandèmia

• La comissió parlamentària es proposa dilucidar 23 possibles casos de greus irregularitats i omissions en el combat contra el virus.

• Des que va començar la pandèmia, han mort al Brasil més de 395.000 persones per Covid-19

El Senat del Brasil va començar a investigar la responsabilitat de Bolsonaro per les morts en la pandèmia
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Amb el luctuós teló de fons de les 3.120 morts d’aquest dimarts i un total de més de 395.000 defuncions per Covid-19, el senat brasiler va instal·lar una Comissió Parlamentària d’Investigació (CPI) que ha d’avaluar la responsabilitat del Govern d’ultradreta davant la pandèmia. El president Jair Bolsonaro va restar importància al fet polític que pot canviar el curs dels esdeveniments en el gegant sud-americà: al seu compte de Twitter es va aplaudir a si mateix per la velocitat d’una campanya de vacunació que fins al moment va beneficiar uns 25 milions de persones entre la primera i segona dosi. Més enllà de la indiferència del capità retirat, la CPI pot obrir les portes d’un procés de destitució. Si els seus integrants, majoritàriament opositors, arriben a la conclusió que Bolsonaro, amb les seves decisions, va agreujar les circumstàncies de la pandèmia, el president de la Cambra de Diputats, el dretà Arthur Lira, tindrà a les seves mans la possibilitat concreta que el Congrés faci seure el mandatari al banc dels acusats.

«Ha sigut un dia difícil per al Govern. Els ha perdut tots en la CPI. El ministre en cap de la Casa Civil, Eduardo Ramos, va admetre per la seva part que tenia una vacuna oculta i el ministre d’Economia, Paulo Guedes, va dir que la Xina va inventar el virus i té la vacuna menys eficient. A més, es va queixar de l’augment de l’esperança de vida i que tothom vulgui viure 100 anys. Va ser un atac de sincericidi», va assenyalar Miriam Leitão, columnista del diari carioca O Globo.

Maniobres fallides

Bolsonaro va intentar liquar la capacitat de la comissió investigadora abans que es posés en funcionament. La CPI és presidida per Omar Aziz, del Partit Social Democràtic (PSD) i pot interrogar les autoritats. De moment, ja té en l’horitzó citar l’actual ministre de Salut, Marcelo Queiroga, i els tres homes que l’havien precedit en aquesta cartera, entre els quals hi ha Eduardo Pazuello, un general que mancava de tota mena d’antecedents en qüestions sanitàries i que només va exhibir com a credencial la seva absoluta lleialtat al president.

Renán Calheiros, del centrista Moviment Democràtic Brasiler (MDB), ocuparà el càrrec d’instructor en les investigacions. La ultradreta va fracassar en l’afany per impedir el seu nomenament per la via judicial. «No ha sigut la casualitat ni el flagell diví el que ens ha portat a aquesta situació. Hi ha els responsables, hi ha els culpables, per acció o omissió. Els crims de lesa humanitat mai prescriuen i són transnacionals. Slobodan Milosevic i Augusto Pinochet en són exemples històrics. Fem la nostra part», va respondre Calheiros.

Els senadors comptaran amb un termini de tres mesos per redactar el seu informe. Durant els últims mesos, Bolsonaro va cooptar diverses figures del centre polític per tal d’evitar l’impeachment. Va oferir càrrecs i diners. Però l’aprofundiment de la crisi ha debilitat aquesta aliança conjuntural.

Les acusacions

Notícies relacionades

Un informe intern de la CPI filtrat per la premsa enumera 23 possibles casos d’irregularitats i omissions en el combat contra el virus, entre ells la subestimació de la pandèmia, el rebuig de les mesures restrictives, la promoció de la cloroquina sense evidència científica, l’absència d’una campanya de prevenció contra la Covid-19, les demores per fer front al desastre a la regió de l’Amazones i l’absència d’un comitè nacional que coordinés les accions preventives a nivell nacional. Al seu torn, els legisladors han d’analitzar els efectes de la falta de competència en qüestions de salut del general Pazuello, l’impacte de les seves polítiques als pobles originaris, l’elaboració i va difondre de fake news través del seu «ministeri de l’odi», com es coneixen a les oficines que controla Carlos Bolsonaro, un dels fills del president. Finalment, la CPI es proposa dilucidar les raons per les quals es va demorar en la compra de vacunes, oxigen i altres medicaments. Tots aquests errors han convertit aquest país en l’epicentre regional dels contagis amb l’aparició, a més, d’una soca brasilera.

«La llista de sabotatges, males pràctiques i altres malifetes comeses per l’Executiu Federal en el maneig de la pandèmia és, majoritàriament, irrefutable. No hi ha malabarisme retòric capaç de negar, en un dels exemples més importants, la negligència del govern en l’adquisició de la vacuna xinesa Coronavac i l’intent de desacreditar a l’agent immunitzant», va comentar al respecte el diari paulista Folha en la seva editorial.