El futur d’Europa

L’Eurocambra tanca l’etapa del Brexit amb la ratificació de l’acord comercial

  • El ple aprova la ratificació del tractat comercial que va entrar en vigor provisionalment el passat 1 de gener

  • L’exnegociador europeu Michel Barnier recorda que el divorci és una advertència i un fracàs del qual s’han d’extreure lliçons

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No és cap «xec en blanc». La Unió Europea (UE) continuarà vetllant perquè el Regne Unit compleixi, apliqui i respecti tant l’acord de retirada del Regne Unit –el seu Protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord continua generant tensions i un procediment d’infracció contra Londres–, com el nou acord comercial que va entrar en vigor de forma provisional l’1 de gener. Però amb la ratificació del tractat comercial –aprovat aquest dimecres per 660 vots a favor, 5 en contra i 32 abstencions– el Parlament Europeu gira full a un procés de negociació agònic i que s’ha allargat gairebé cinc anys.

«És un divorci, una advertència i un fracàs. Un fracàs de la Unió Europea del qual hem d’extreure lliçons com a homes i dones polítics aquí al Parlament Europeu, al Consell, a la Comissió i a totes les capitals. ¿Per què el 52% dels britànics hi van votar en contra?. Hi ha raons per a aquesta còlera social i tensió que hi havia al Regne Unit però també a moltes regions d’Europa. El nostre deure és escoltar els sentiments de la gent. No s’ha de confondre indignació social amb populisme. S’ha de fer tot el possible per respondre-hi a tots els estats membres», ha reivindicat l’incansable negociador europeu, Michel Barnier, rebut amb una ovació, i convidat estrella a aquest últim debat plenari, que marca el punt final a una etapa que ha desencadenat el primer divorci de la història europea.

El fet que l’acord entre la UE i el Regne Unit es materialitzés en vigílies de la nit de Nadal va impedir a l’Eurocambra pronunciar-se a temps sobre l’acord. Finalment, i malgrat els reiterats desafiaments i incompliments del Govern britànic en l’aplicació del protocol, els eurodiputats han optat per completar el procediment de ratificació. «Sé que hi ha reticències en diferents parts d’aquesta Cambra sobre si és correcte ratificar aquest acord quan hi ha una sèrie de compromisos que no s’estan respectant. Comparteixo les preocupacions per les accions unilaterals del Regne Unit des que l’acord va començar a aplicar-se de forma provisional», ha admès la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a l’inici d’un debat que s’ha prolongat més de quatre hores.

Avís a Londres

Notícies relacionades

Però precisament per això, sosté l’alemanya, és «tan important» dotar-se de les eines adequades per assegurar el «ple i fidel compliment de les obligacions que les dues parts han acordat». Una cosa que també servirà per trobar «solucions pragmàtiques» sobre el protocol d’Irlanda, que en les últimes setmanes ha registrat progressos. «En els últims dies i setmanes hem vist una dinàmica constructiva i continuarem treballant estretament amb el Regne Unit», ha insistit, i ha remarcat que es necessiten «solucions i no paraules» però que no dubtaran a utilitzar els instruments previstos en el pacte per fer complir l’acord.

Pràcticament tots els grans grups de l’Eurocambra han tancat files amb un acord que consideren positiu tot i que haurien preferit una relació més estreta i amb menys friccions. «Amb el Brexit tothom surt perdent», ha recordat el cap de files dels conservadors, Manfred Weber. «El Brexit representa la gran mentida de la dreta britànica», ha criticat per la seva banda la presidenta dels socialdemòcrates, Iratxe García, que encara així ha allargat la mà a Londres per desenvolupar una relació constructiva. «No és un xec en blanc al Regne Unit. Hem de reconstruir la confiança», ha advertit el liberal Malik Azmani sobre un soci que genera molta desconfiança, especialment per l’actitud del primer ministre, Boris Johnson, i el comportament del Govern britànic. El resultat de la votació es coneixerà aquest dimecres.