Grup neonazi

L’Eurocambra retira la immunitat d’un membre de la cúpula d’Alba Daurada

  • Ioannis Lagos va ser condemnat a una pena de presó l’octubre del 2020 amb la resta de la cúpula del partit neonazi Alba Daurada, 13 anys per a la majoria dels dirigents

L’Eurocambra retira la immunitat d’un membre de la cúpula d’Alba Daurada
1
Es llegeix en minuts

El Parlament Europeu ha votat aquest dimarts a favor d’aixecar la immunitat de l’eurodiputat grec Ioannis Lagos, condemnat a una pena de presó l’octubre del 2020 amb la resta de la cúpula del partit neonazi Alba Daurada –13 anys per a la majoria dels dirigents– després que un tribunal el considerés una organització criminal.

Els eurodiputats es van pronunciar a favor de retirar la immunitat de Lagos per 658 vots a favor, 25 en contra i 10 abstencions, cosa que implica que el polític hel·lè perd la protecció que li confereix aquest càrrec, tot i que no deixa de ser eurodiputat. Lagos va tornar a Brussel·les des d’Atenes just ser condemnat per evitar la presó el mes d’octubre passat, però, una vegada retirada la seva immunitat, Grècia podrà emetre una ordre europea d’arrest perquè Bèlgica decideixi si l’entrega al seu país natal.

Ostenta càrrec parlamentari

L’eurodiputat, que no pertany a cap dels grups del Parlament Europeu, és l’únic membre de tota la cúpula que encara ostenta un càrrec parlamentari. Es va distanciar d’Alba Daurada després del fracàs del partit en les eleccions generals del 2019 i immediatament va fundar una nova formació, anomenada Consciència Nacional Popular.

Creat a principis de la dècada de 1980 pel líder de la formació, Nikolaos Mikhaloliakos, Alba Daurada va ser durant uns 30 anys el grupuscle més violent de l’extrema dreta hel·lena.

Notícies relacionades

El seu ascens polític la va convertir en tercera força política de Grècia, amb el 7% dels vots, i va coincidir amb la fallida de Grècia i la seva entrada en l’era dels programes de rescat.

En les últimes eleccions generals del 2019 el partit va quedar fora de l’arc parlamentari al no superar la barrera mínima del 3%.