Twitter bloqueja missatges crítics amb la gestió de la pandèmia a l’Índia

  • La xarxa social accedeix a les pressions del Govern i suspèn temporalment denúncies contra el primer ministre, Narendra Modi, per haver celebrat mítings polítics sense restriccions

FILE PHOTO: A doctor wearing a protective face shield uses an infrared thermometer to measure the temperature of a child at his mobile health clinic, after his clinic and its adjoining areas were declared a micro-containment zone, after authorities eased lockdown restrictions that were imposed to slow the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Ahmedabad, India, June 15, 2020. REUTERS/Amit Dave/File Photo

FILE PHOTO: A doctor wearing a protective face shield uses an infrared thermometer to measure the temperature of a child at his mobile health clinic, after his clinic and its adjoining areas were declared a micro-containment zone, after authorities eased lockdown restrictions that were imposed to slow the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Ahmedabad, India, June 15, 2020. REUTERS/Amit Dave/File Photo / Amit Dave (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre la pandèmia es continua disparant descontroladament a l’Índia, el seu Govern s’ha llançat a Twitter per silenciar els missatges crítics amb la seva gestió. Aquest diumenge la xarxa social va accedir a les pressions de l’executiu indi i va bloquejar fins a 52 tuits contra el primer ministre, Narendra Modi.

Abans de procedir a aquesta restricció temporal, Twitter va avisar els usuaris que procedia a respondre davant una ordre del Govern del país. Els 52 missatges silenciats van ser publicats per polítics i parlamentaris de l’oposició, periodistes, cineastes i altres ciutadans, segons va avançar el portal tecnològic indi ‘Medianama’.

En un d’aquests missatges, el ministre de Treball i Dret del Govern de Bengala Occidental, Moloy Ghatak, acusava Modi de «minimitzar la situació del coronavirus al país i deixar morir tanta gent per la seva gestió». De cara a diferents eleccions estatals que l’Índia encara aquest any, el primer ministre ha celebrat per tot el país mítings polítics en què s’han concentrat milers dels seus seguidors sense mantenir la distància social ni portar mascaretes. El Govern tampoc va promulgar cap tipus de restricció per a la peregrinació hindú Kumbha Mela, que va reunir milers de persones i es va convertir en un nou focus de contagi.

En les últimes setmanes el nombre de contagis i morts per Covid-19 s’ha disparat a l’Índia, convertit en el país amb les pitjors dades epidemiològiques del món. Aquest dilluns s’han superat els 17 milions d’infeccions totals, mentre que en només 24 hores ha acumulat fins a 2.812 morts. El col·lapse dels hospitals ha portat a una escassetat de llits i d’oxigen davant la qual el Govern ha optat per funerals i cremacions massives per a les víctimes del virus.

Restricció polèmica

Notícies relacionades

Els missatges no han sigut eliminats de la plataforma, sinó que s’ha restringit temporalment el seu accés per als usuaris indis. «Quan rebem una sol·licitud legal vàlida, la revisem segons les normes de Twitter i la legislació local. Si les viola el contingut serà eliminat. Si es determina que és il·legal en una jurisdicció concreta però no viola les normes de Twitter, podem retenir l’accés al contingut només a l’Índia», ha explicat un portaveu de la xarxa social a ‘Buzz Feed News’.

Tot i així, la companyia no ha explicat si els missatges bloquejats violen les lleis nacionals o les seves polítiques de moderació. Twitter ha bloquejat missatges sobre la Covid-19 quan són falsedats demostrables o entén que impulsen una narrativa de desinformació perillosa que pot accelerar la pandèmia. No obstant, tampoc es coneix si els missatges bloquejats responen a alguns d’aquests dos casos.