Tercera onada de coronavirus

França inicia la desescalada amb la tornada a classes dels alumnes de preescolar i primària

  • 6,6 milions d’estudiants d’infantil i primària tornen a classe després de tres setmanes de tancament destinades a frenar la tercera onada de Covid-19

  • Les autoritats franceses han promès realitzar 400.000 tests de saliva setmanals per evitar nous focus de contagi als establiments escolars

França inicia la desescalada amb la tornada a classes dels alumnes de preescolar i primària
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Després de tres setmanes de tancament destinades a frenar la tercera onada de coronavirus a França, els alumnes de preescolar i primària han tornat a classe aquest dilluns. Malgrat l’alta pressió hospitalària, amb més de 6.000 pacients ingressats a les unitats de cures intensives per coronavirus, Emmanuel Macron i el seu Govern no han volgut renunciar ni postergar la tornada a classe de 6,6 milions d’estudiants, la primera etapa del seu «prudent i progressiu» calendari de reobertura. 

«L’escola permet lluitar contra les desigualtats socials. Per això els nostres infants han de poder continuar anant-hi, amb un protocol estricte. ¡Bona tornada a tots!», ha escrit Emmanuel Macron al seu compte de Twitter aquest mateix matí. L’Executiu va presentar l’esmentat protocol reforçat dijous 22 d’abril, quatre dies abans de la reobertura dels establiments escolars, un marge de temps considerat insuficient per professors i pares que temen una important falta de planificació.

Un cas positiu, una aula tancada

Un cas positiu, una aula tancada«Avui, el nombre de casos de Covid-19 és superior al que hi havia abans que es tanquessin les escoles el 5 d’abril, i no obstant es reobren sense un protocol diferent al que hi havia en aquesta data», lamenta l’associació de pares d’alumnes FCPE en un comunicat. Tot i que aquesta afirmació no és correcta, la taxa de contagis ascendeix a una mitjana de 32.400 casos diaris en l’última setmana davant els 39.000 positius al dia registrats la setmana anterior al tancament de les escoles, les xifres no són gens encoratjadores i les normes sanitàries són molt similars a les dictades abans del tancament dels centres escolars.

El protocol en qüestió preveu la clausura immediata d’una aula quan es detecti un cas positiu entre els estudiants. Aquesta mesura «provocarà necessàriament un cert nombre de tancaments, però evidentment és molt millor tenir l’1% de les classes tancades que tenir el 100% de les escoles [clausurades]», va justificar el ministre francès d’Educació, Jean-Michel Blanquer, la setmana passada.

La clausura temporal d’una aula, considerada com un mal menor per les autoritats franceses, és un veritable maldecap per a les famílies. «¿Com podran [pares i mares] cuidar els seus fills que hauran de quedar-se a casa d’un dia per l’altre? ¿Com continuaran aprenent els alumnes si els programes no han sigut adaptats?», s’interroga, sense trobar respostes, l’organització FCPE.

Evitar nous focus de contagi

Evitar nous focus de contagiLa tornada a classe comporta un important risc: la multiplicació dels focus de contagi. Per evitar-los, el primer ministre, Jean Castex, ha promès la realització de 400.000 tests de saliva setmanals destinats al personal educatiu i als estudiants dels departaments on la Covid-19 registra una incidència més gran.

A aquesta estratègia de detenció, s’afegeix una nova norma en el funcionament dels menjadors escolars, «la baula feble, no del protocol sanitari, sinó de la vida quotidiana,» en paraules del ministre d’Educació Nacional. Considerant que els dinars escolars són «una qüestió social i una qüestió de salut» per a molts estudiants, els menjadors es mantindran oberts sempre que es respecti una distància de dos metres entre els comensals. Això sí, Jean-Michel Blanquer ha convidat les famílies que puguin permetre-s’ho a prescindir de la cantina.

Segona etapa de la desescalada

Notícies relacionades

Segona etapa de la desescaladaLes classes de secundària i batxillerat també es van reprendre aquest dilluns, però a distància. Els estudiants hauran d’esperar fins al pròxim 3 de maig, data de la segona etapa de la desescalada, per tornar a les aules que, en la majoria dels casos, només podran acollir la meitat del seu aforament.

Mentrestant, el Govern intenta accelerar les tasques d’immunització entre el personal docent. Des del dissabte 17 d’abril, els professors de més de 55 anys són considerats persones prioritàries en la campanya de vacunació, podent accedir a un sistema de «cites» reservades únicament per a ells als centres de vacunació. Una mesura que no convenç els sindicats: «només el 16% dels professors i auxiliars d’infants amb discapacitats tenen més de 55 anys», indica el Sindicat Nacional d’Escoles Secundàries (SNALC), que exigeix donar prioritat als mestres sense límit d’edat.