Eleccions a la vista

Els Verds superen els conservadors de Merkel a Alemanya, segons els sondejos

  • La candidata dels ecologistes Annalena Baerbock aconsegueix augmentar en sis punts el recolzament al seu partit després de ser elegida líder dels mediambientalistes

  • L’avenç de la força política de l’oposició coincideix amb la divisió interna que pateix el partit de la cancellera Angela Merkel i els seus socis de la CSU

Els Verds superen els conservadors de Merkel a Alemanya, segons els sondejos
1
Es llegeix en minuts

Els ecologistes naveguen vent en popa després de la designació del seu líder per a les eleccions legislatives del setembre, superant els conservadors d’Angela Merkel en la intenció de vot, segons una enquesta publicada aquest diumenge. Aquest és el segon sondeig d’opinió pública consecutiu aquesta setmana que mostra un canvi de rumb, que en cas de confirmar-se a les urnes no tindria precedents en la història política alemanya i obriria les portes de la cancelleria als Verds. 

Aquesta enquesta, feta per l’Institut Kandar per al diari ‘Bild’ en la seva edició dominical, atorga el 28% dels sufragis als mediambientalistes, un augment de sis punts respecte al sondeig anterior, conseqüència del nomenament de la candidata a la cancelleria de la seva copresidenta, Annalena Baerbock.

Per la seva banda, els conservadors d’Angela Merkel van caure dos punts, fins al 27%, com a conseqüència del controvertit nomenament del seu líder, el president de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), Armin Laschet, poc popular. El Partit Socialdemòcrata (SPD) també perd terreny amb només un 13%, igual que l’extrema dreta (10%) i l’extrema esquerra (7%).

Aposta per la renovació

Una altra enquesta donada a conèixer dimarts per les cadenes de televisió RTL i NTV també va atorgar per primera vegada als Verds el lideratge en la intenció de vot, també amb el 28%, superant la dreta. 

Notícies relacionades

Els ecologistes van escollir Baerbock, de 40 anys, amb una línia bastant moderada en la defensa del medi ambient i que aposta per la renovació. Aquests principis semblen haver impulsat el moviment en la valoració de l’opinió pública, en moments en què la majoria dels altres partits travessen dificultats. 

Els conservadors continuen ajustant els seus comptes interns amb unes «primàries» que han deixat profundes divisions. El perdedor en la carrera per la candidatura a succeir Merkel entre els conservadors, el bavarès Markus Söder, va atacar sense miraments aquest cap de setmana el guanyador, Armin Laschet. Söder va dir que el nomenament del seu rival «no el va convèncer» i va considerar que el partit CDU està immers en «una crisi».

Temes:

Alemanya