Laya diu que l’ajuda al líder sahrauí «no pertorba» la relació amb Rabat

  • La ministra d’Exteriors insisteix en el gest humanitari que significa l’acollida de Brahim Ghali en un hospital a Espanya

  • La cap de la diplomàcia espanyola qualifica d’«excel·lents» les relacions del Govern de Madrid amb el marroquí

Laya diu que l’ajuda al líder sahrauí «no pertorba» la relació amb Rabat
2
Es llegeix en minuts

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha afirmat aquest divendres que l’hospitalització a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, «no impedeix, ni pertorba, per res» la relació amb el Marroc, ni canviarà el tracte «privilegiat» amb el país veí

González Laya ha remarcat que Espanya és «un país responsable amb les seves obligacions humanitàries» i que l’acollida de Ghali en un hospital de Logronyo, segons apunten algunes fonts, respon només a una qüestió «estrictament mèdica»

En una roda de premsa al palau de Viana de Madrid al costat del ministre d’Exteriors i Expatriats de Palestina, Riyad al-Maliki, González Laya no ha aclarit si ha informat el Marroc del trasllat a Espanya de Ghali. 

En qualsevol cas, ha incidit que l’ajuda mèdica al president de la República Àrab Democràtica Sahrauí (RASD) no afecta de cap manera el vincle amb el país magribí, amb qui Espanya té pendent celebrar una cimera bilateral que es va ajornar sense data el desembre passat

«Vull deixar clar que per res aquesta qüestió ni impedeix, ni pertorba, les excel·lents relacions que Espanya té amb el Marroc, que és no només un veí i un amic, sinó un soci privilegiat en l’àmbit econòmic, polític, migratori, empresarial i en la lluita contra el canvi climàtic. I això no canvia», ha remarcat. 

«Evolució favorable»

El Ministeri d’Afers Estrangers va confirmar ahir, dijous, la presència de Ghali a Espanya per rebre assistència sanitària, sense concretar el tipus de malaltia. La presidència de la RASD va emetre al seu torn un comunicat en què apuntava que Ghali estava contagiat per coronavirus, però que el seu estat de salut «no és motiu de preocupació i evoluciona favorablement». Segons la revista francesa internacional ‘Jeune Afrique’, Ghali, de 73 anys i que pateix càncer, va ser hospitalitzat a Logronyo. 

Notícies relacionades

Igual que Espanya és un soci «privilegiat» del Marroc, González Laya ha afegit que és «un país responsable i molt respectuós amb les seves obligacions humanitàries». «I ho és sempre i en tot moment amb tothom que ho necessiti. Així ho hem mantingut en el passat i ho mantindrem en el futur. Perquè és l’obligació i el sentiment del poble espanyol, un poble solidari i humanitari. És una tradició que nosaltres tenim perquè d’altres abans l’han tingut amb nosaltres», ha argumentat. 

Preguntada per les conseqüències polítiques que podria tenir respecte al Marroc, la cap de la diplomàcia espanyola ha eludit fer més comentaris. «No entraré en cap detall addicional atesa la necessitat de guardar la reserva. M’exigeixo cert deure de discreció que mantindré al peu de la lletra», ha comentat González Laya.