Denúncia de la seva advocada

L’opositor rus Navalni està «molt dèbil» i necessita ajuda mèdica urgent

  • L’advocada de l’activista el visita a la presó, on fa tres setmanes que està en vaga de fam

  • Els familiars i metges del bloguer adverteixen que la seva vida està en risc

L’opositor rus Navalni està «molt dèbil» i necessita ajuda mèdica urgent
2
Es llegeix en minuts

L’opositor rus Aleksei Navalni, en vaga de fam des de fa tres setmanes, està «molt dèbil» i «no rep» assistència mèdica, segons la seva advocada, que va poder visitar-lo aquest dimarts a la presó i va demanar que fos traslladat a un hospital civil de Moscou. «Està molt feble, gairebé no pot asseure’s ni parlar», va dir als periodistes Olga Mikhailova, explicant que «no rep ajuda mèdica» apropiada a l’hospital carcerari i va exigir el seu trasllat.

El militant anticorrupció, que va deixar d’alimentar-se fa tres setmanes, va ser portat dilluns a una unitat carcerària hospitalària a Vladimir, gran ciutat ubicada al nord-est de Moscou. Els seus familiars i els seus metges afirmen des del cap de setmana que corre risc de mort. Algunes hores abans, diversos metges, liderats per Anastasia Vasilieva, metge personal de Navalni i líder d’un sindicat opositor, van afirmar no haver pogut visitar-lo, com ja ha passat cada vegada que han intentat fer-ho des del seu empresonament a principis de març

«És una actitud molt irrespectuosa cap a les persones que van arribar per exercir el seu deure humà, el deure mèdic d’ajudar un pacient», va declarar a l’AFP fora de la colònia, afegint que es tracta de «la salut i la vida» de l’opositor de 44 anys. Navalni té una molt alta concentració de potassi a la sang i podria «patir una aturada cardíaca» en qualsevol moment, segons els metges. Navalni va deixar de menjar el 31 de març en protesta per les seves condicions de detenció, acusant en particular l’administració penitenciària de rebutjar la seva petició de visita d’un metge, ja que pateix una doble hèrnia discal i pèrdua de sensibilitat en braços i cames. 

Cas de frau

L’enemic número u del Kremlin va ser arrestat al gener, al tornar a Rússia després de cinc mesos de convalescència en un hospital d’Alemanya per un enverinament del qual acusa personalment Vladímir Putin. Va ser condemnat a dos anys i mig de presó per un cas de frau que es remunta al 2014, la qual cosa considera una maniobra política.

Notícies relacionades

«L’estat de salut de Navalni és satisfactori», va informar dilluns el servei penitenciari, immediatament posat en dubte per la Unió Europea (UE). Leonid Volkov, pròxim a l’opositor, va afirmar que ha sigut traslladat «a un camp de concentració i tortura i no a un hospital».

La mare de l’opositor, Ludmila, va assegurar a Instagram que la nova colònia penitenciària és «pitjor» que l’anterior. L’oenagé Amnistia Internacional va considerar que aquest trasllat és «un càstig disfressat de tractament mèdic», ja que les autoritats es preparaven per «alimentar-lo per la força per trencar la seva vaga de fam».