Vaga de fam

L’opositor rus Navalni és traslladat a l’hospital des de la presó

L’opositor, de 44 anys, ha perdut 16 quilos des que va ingressar a la presó, el febrer passat, i 9 des que va començar la vaga de fam, el 31 de març, en protesta per la negativa dels serveis penitenciaris a ser examinat per un metge de confiança

L’opositor rus Navalni és traslladat a l’hospital des de la presó
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’opositor rus Aleksei Navalni, empresonat i en vaga de fam, serà traslladat des de la presó a un hospital penitenciari per comprovar el seu estat de salut. A mesura que passen les hores, creix la preocupació pel seu estat, que ha patit un deteriorament important, fins al punt que els seus metges temen per la seva vida. Els EUA i la Unió Europea, entre altres actors internacionals, han advertit Rússia de la gravetat de la situació i de les conseqüències que portaria que l’activista pres perdés la vida a la presó.

Un grup de metges que donen suport a l’opositor rus Aleksei Navalni han sol·licitat accés immediat al dissident, empresonat i en vaga de fam, després d’alertar que el nivell de potassi a la seva sang és «crític» i que pot patir una «aturada cardíaca» en qualsevol moment. Navalni, al seu propi compte d’Instagram, va assegurar aquest diumenge que les autoritats de la presó on compleix condemna han reconegut el seu «greu» deteriorament de la salut i amenacen de començar a alimentar-lo ja de forma forçada si no cessa la vaga de fam. «Estem a punt per començar a alimentar-te de forma forçada ara mateix si no abandones la vaga de fam», diu l’opositor que el va advertir un responsable de la presó.

La doctora personal de Navalni, Anastasia Vasilieva, i tres metges més, inclòs un cardiòleg, van demanar als responsables del penal accés urgent i immediat al dissident. La carta dirigida al cap del sistema penal federal va ser publicada al compte Twitter de Vasilieva dissabte. «El sèrum de potassi està en 7,1 mmol/l. Aquests són nivells crítics», va explicar la metge a Twitter. «Això significa que les funcions dels dos ronyons estan descompensades, i que pot tenir un problema cardíac en qualsevol moment». Un nivell de potassi a la sang superior a 6,0 mmol/l implica normalment tractament immediat.

Metge de confiança

Navalni va afegir que les autoritats penitenciàries continuen sense permetre que el vegi un metge de confiança i va opinar que el deteriorament de la seva salut podria estar relacionat amb l’enverinament que va patir l’agost passat. «Temen que surti a la llum que l’endormiscament de les extremitats pugui estar relacionat amb l’enverinament. L’antic. O un de nou, ja no em sorprendria», va escriure Navalni.

Un altra de les raons per les quals no li deixen veure el seu metge, segons l’opositor, és que «l’home és un esclau per al sistema» i és més fàcil d’alimentar-lo per la força que complir les exigències a què té dret per llei. Al comentar el seu estat actual de salut, Navalni va afirmar sentir marejos, però es manté dempeus. La dona de Navalni, Iúlia, el va visitar aquesta setmana a la presó i va alertar que havia perdut molt pes i parlava amb dificultat. «No havia vist mai un rostre tan escanyolit, però no té intenció de rendir-se», va dir Iúlia Naválnaia.

L’opositor, de 44 anys, ha perdut 16 quilos des que va ingressar a la presó, el febrer passat, i 9 des que va començar la vaga de fam, el 31 de març, en protesta per la negativa dels serveis penitenciaris a ser examinat per un metge de confiança Al seu torn, els serveis penitenciaris van informar que els exàmens mèdics a què va ser sotmès Navalni el 6 d’abril van demostrar que el seu estat salut és «satisfactori» i que no ha contret ni coronavirus ni tuberculosi». 

Repercussió mundial

Tant el president dels Estats Units, Joe Biden, com més de 70 personalitats del món es van mostrar crítics aquest dissabte davant la situació de l’opositor. Biden va ser preguntat aquest dissabte per l’estat de Navalni i va contestar que «és totalment, totalment injust» i «totalment inapropiat», segons recull l’agència Bloomberg.

Un grup d’intel·lectuals i artistes espanyols ha secundat un manifest subscrit per prop de 80 personalitats del món de la cultura internacional per exigir al president rus, Vladímir Putin, que s’ofereixi assistència mèdica a Navalni. «La seva salut està deteriorant-se i el seu estat és crític i requereix atenció mèdica urgent», diu el manifest, firmat, entre d’altres, per Mario Vargas Llosa, Fernando Savater, Fernando Aramburu, Almudena Grandes, Eduardo Mendoza, Javier Cercas, Rosa Montero, Elvira Lindo i Pedro Almodóvar, segons publica avui el diari ‘El País’.

Notícies relacionades

Per la seva banda, França es troba «extremadament preocupada» per l’estat de salut de l’opositor, va declarar aquest diumenge el ministre de Relacions Exteriors, Jean-Yves Le Drian, remarcant la «responsabilitat major» del president rus. «La situació de Navalni és molt preocupant», va indicar el cap de la diplomàcia francesa davant càmeres de la cadena de televisió pública France 3. «Aspiro que es prenguin mesures per garantir la integritat física de Navalni, però també el seu alliberament», va afegir. «En això hi ha una enorme responsabilitat del president Putin», va rematar Le Drian.

De la mateixa manera, el ministre alemany d’Afers Exteriors, Heiko Maas, va instar aquest diumenge Moscou a garantir una «atenció mèdica adequada» al líder opositor. «Seguim amb gran preocupació les notícies sobre la seva salut», va afirmar Maas, en declaracions al diari alemany ‘Bild’, on va afegir que avui, dilluns, abordarà la qüestió amb els seus homòlegs de la Unió Europea (UE). Des de l’equip de Navalni s’ha assegurat que la seva vida «penja d’un fil», alhora que s’han convocat manifestacions en el seu recolzament en diferents ciutats de Rússia per al pròxim 21 d’abril.