Per sisena nit consecutiva

Les protestes i aldarulls contra la violència policial s’estenen pels EUA

  • Durant la manifestació de Minnesota i els disturbis que es van produir hi va haver un centenar de detinguts

Les protestes i aldarulls contra la violència policial s’estenen pels EUA
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els EUA van viure en les últimes hores una nit de protestes i aldarulls en diferents punts pels últims casos de violència policial i la proximitat del final del judici contra l’exagent de policia acusat d’assassinar l’afroamericà George Floyd

Per sisena nit consecutiva, els manifestants van sortir per protestar als carrers veïns a la comissaria de Brooklyn Center, una localitat de Minnesota, on el dia 11 una agent va matar d’un tret l’afroamericà Daunte Wright, de 20 anys, durant un control de trànsit. 

Durant la marxa hi va haver disturbis que van acabar amb la detenció de 100 persones, segons dades ofertes en les últimes hores pel comissionat de Seguretat Pública de Minnesota, John Harrington, citat per mitjans locals. 

A Chicago, milers de persones es van manifestar divendres al barri de Logan Square per exigir una reforma del departament de policia de la ciutat després que un agent matés a trets el menor hispà Adam Toledo, de 13 anys el 29 de març. 

Dijous, una agència independent que investiga la conducta de la policia de Chicago va publicar un vídeo on es veu com Adam va ser abatut per un policia blanc que li va ordenar que s’aturés i mostrés les seves mans. 

Mentrestant, a Washington DC, centenars de manifestants es van congregar ahir a la nit al centre de la capital, als voltants de la Casa Blanca, i van protagonitzar algunes escaramusses contra la policia. 

El mitjà ‘The Hill’ va assenyalar que els participants de la marxa van cridar els noms de víctimes de la violència policia als EUA, com Wright i Toledo. 

Manifestacions

En paral·lel, dues manifestacions separades es van desenvolupar en les últimes hores a Portland, a l’estat d’Oregon (costa oest dels EUA), després que la policia disparés contra un sospitós a un parc de la ciutat, va dir el canal Fox. 

La policia de Portland va publicar a les seves xarxes socials fotografies dels vidres trencats de les finestres de l’edifici de la Societat Històrica d’Oregon i va assegurar que diversos manifestants suposadament van intentar irrompre a diverses botigues. 

Un altre punt on també hi va haver disturbis va ser Oakland (Califòrnia), on, segons la cadena CBS, centenars de persones van sortir als carrers en una protesta que va derivar en aldarulls amb els manifestants trencant finestres i aparadors, i bloquejant la via pública. 

Segons aquest canal, els participants en els disturbis van calar foc davant d’un banc durant la protesta. 

Notícies relacionades

Aquests fets es produeixen quan el judici contra l’expolicia Derek Chauvin, acusat de matar Floyd, encara la seva recta final, ja que s’espera que a partir de dilluns la defensa i la fiscalia exposin els seus arguments definitius. 

La mort de Floyd a finals de maig del 2020 va desencadenar l’onada més gran de protestes i disturbis racials en dècades als EUA, després que es fessin virals els vídeos de transeünts que van gravar com Chauvin va pressionar el seu genoll sobre el coll de la víctima, que es va queixar diverses vegades que no podia respirar.