Aquesta tarda

Tot preparat a Windsor per al solemne funeral del duc d’Edimburg

La cerimònia allotjarà només els familiars i els més pròxims al príncep Felip a causa de la pandèmia

4
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte, la reina Isabel II presidirà juntament amb els seus fills i nets el funeral pel duc Felip d’Edimburg. El que va ser consort reial durant set dècades va morir el dia 9 als 99 anys al castell de Windsor, on tindran lloc les honres fúnebres i on serà enterrat. La cerimònia, limitada a 30 convidats a causa de la pandèmia, ha sigut minuciosament preparada pel duc de manera que reflecteixi el que va ser més important per a ell en vida. Divendres hi va haver assaig general del sepeli, que tindrà cel blau i un dia primaveral i lluminós. 

El servei religiós a la capella de Sant Jordi estarà a càrrec del degà de Windsor i de l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, que ha demanat als britànics que resin, o pensin en la sobirana. L’acte serà retransmès en directe per televisió al món sencer. No hi haurà sermó, però s’exaltarà «la lleialtat infrangible» del duc a la monarca, així com el seu servei a la nació i el seu «coratge», com va indicar en un comunicat el palau de Buckingham.

Isabel II seguirà sola, en una bombolla a part, l’acte litúrgic, que ha de durar 50 minuts. Prèviament hi haurà una processó acompanyant el fèretre, carregat en un Land Rover dissenyat pel mateix duc. Les forces militars li rendiran homenatge, en record dels seus anys de servei en la Marina Real, dels quals sempre es va sentir molt orgullós.

Els presents vestiran de dol civil, ja que s’ha exclòs l’uniforme militar per evitar nous conflictes familiars, a causa que el príncep Enric ha perdut els títols castrenses honorífics a l’abandonar les seves funcions oficials per a la Corona i el príncep Andreu també està apartat d’aquestes funcions a causa de la seva connexió amb l’escàndol del pederasta nord-americà Jeffrey Epstein

Una convidada destacada

Guillem, duc Cambridge, i el seu germà caminaran acompanyant el fèretre, separats pel seu cosí, Peter Phillips, signe innegable de la gravetat de l’enfrontament entre els dos fills del príncep Carles de Inglaterra i Diana de Gal·les. També ha sigut convidada Patricia Knatchubull, comtessa Mountbatten de Birmania, que durant molts anys ha sigut l’amiga íntima del duc, una presència destacada en tots els mitjans.

El començament servei litúrgic està previst per a les 16.00 hora espanyola, tot i que el seguici partirà en processó 45 minuts abans.

Així està previst que transcorri el funeral:

-15.15 hores: La Guàrdia reial muntada a cavall i la Guàrdia a peu, juntament amb destacaments militars d’unitats afins al príncep Felip, s’alinearan al quadrilàter del castell de Windsor per presentar els seus respectes al príncep Felip. 

-15.20 hores: Els membres de la família reial britànica i familiars del duc que no participen en la processó fúnebre abandonaran el castell de Windsor amb cotxe en direcció a la capella de Sant Jordi

-15.40 hores: Les bandes de música militars que acompanyen l’acte celebrat al quadrilàter deixaran de tocar i el taüt serà transportat i dipositat dins del vehicle Land Rover, dissenyat i personalitzat pel mateix consort d’Isabel II. 

Els membres de la reialesa caminaran darrere del fèretre.

-15.45 hores: Comença la processó, liderada per la Banda dels Guàrdies Granaders, seguits d’una comitiva de responsables militars i personal de l’Exèrcit. 

El Land Rover anirà flanquejat per membres dels Marines Reials i altres regiments i corporacions militars associades al duc. 

Els membres de la família reial caminaran darrere del taüt i la reina viatjarà, amb una senyora de companyia, en un vehicle oficial (marca Bentley) fins a la capella. 

La ruta de la processó quedarà delimitada per personal de la Marina, els Marines reials, els Highlanders, el Quart Batalló del Reial Regiment d’Escòcia i les Forces Aèries (RAF). 

Hi haurà canonades a càrrec de l’Artilleria muntada a cavall de les Tropes del Rei i so de campana. 

-15.53 hores: Arribada a la capella de Sant Jordi del seguici fúnebre, que serà rebut al temple per un guarda d’honor i una banda militar de l’anomenat Regiment dels Rifles, que interpretarà l’himne nacional. 

Membres de la Guàrdia muntada a cavall s’alinearan als esglaons del temple, mentre es trasllada el taüt –cobert amb l’estendard del duc, la seva capa naval, una espasa i una corona floral– a l’interior de la capella, mentre sona un tema nàutic, conegut com a ‘The still’. 

El taüt serà rebut pel degà de Windsor i l’arquebisbe de Canterbury, a càrrec del servei religiós. 

Només seran presents en la cerimònia –que s’emetrà en directe per televisió– membres de la família reial, que portaran mascareta i guardaran distància de seguretat per la pandèmia, i la resta de la processó es quedarà fora. 

-16.00 hores: Es guardarà un minut de silenci a tot el país en memòria del duc. 

Notícies relacionades

Està previst que el començament i el final d’aquest minut de silenci es marqui amb un tret efectuat per l’Artilleria muntada a cavall de la Reial Tropa del Rei. 

Dins del temple s’iniciarà el servei, que durarà 50 minuts. Després del funeral, les restes del duc es portaran al panteó reial de la capella de Sant Jordi.