Sistema sanitari estressat

El Brasil demana a les dones que no es quedin embarassades per por de la nova variant del coronavirus

  • Un alt càrrec del ministeri de Salut brasiler explica que la soca P.1 actua amb més acarnissament en embarassades

Una aficionada brasileña embarazada, durante la final de la Copa del Mundo de 2002.

Una aficionada brasileña embarazada, durante la final de la Copa del Mundo de 2002. / Reuters / Andrea Comas

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Brasil ha demanat aquest divendres a les dones que posposin els embarassos fins que passi la pitjor part de la pandèmia. Pel que sembla, i segons les autoritats sanitàries, la variant del virus que està devastant el país sud-americà afecta amb més virulència les dones embarassades, més del que ho fan altres versions del coronavirus.

Al Brasil, un dels epicentres mundials de la pandèmia, moren diàriament més brasilers a causa del virus que en qualsevol altre lloc del món. Els hospitals s’estan ensorrant sota la pressió i les existències de medicaments necessaris per a la intubació de pacients greument malalts s’estan esgotant perillosament.

Més virulent

«Si és possible, retardin una mica l’embaràs fins a un moment millor», ha demanat aquest divendres el funcionari del ministeri de Salut Raphael Parente durant una roda de premsa. Parente assegura que la recomanació es deu, en part, a l’estrès al sistema de salut, però també al fet que la variant brasilera actua amb més acarnissament en dones embarassades. «L’experiència clínica dels especialistes mostra que aquesta nova variant actua de manera més agressiva en les dones embarassades», ha assegurat.

Anteriorment, els casos de Covid-19 durant l’embaràs se centraven en l’últim trimestre i el naixement, mentre que últimament hi ha hagut casos més greus en el segon i, en ocasions, en el primer trimestre, ha afegit. Tanmateix, Parente no ha donat més detalls.

La variant P.1 del coronavirus, descoberta per primera vegada a la ciutat amazònica de Manaus i coneguda com a variant brasilera, s’ha convertit en la dominant al Brasil. Per culpa seva, el Brasil ha passat a ser el tercer país del món amb més casos, només per darrere dels Estats Units i l’Índia, que el va desbancar del podi fa tot just quatre dies.

Persones cada vegada més joves

Notícies relacionades

El brot del Brasil està afectant cada vegada més les persones més joves i les dades hospitalàries mostren que al març més de la meitat de tots els pacients en cures intensives tenien 40 anys o menys.

El president Jair Bolsonaro s’ha oposat a les tancades i ha realitzat grans esdeveniments en què sovint no utilitzava mascareta. Recentment, ha adoptat les vacunes com una possible solució, però el llançament de la inoculació ha estat ple de retards i objectius perduts per vacunar les persones.