Coronavirus

Indígenes denuncien al Brasil que miners il·legals adquireixen vacunes per or

  • També acusen els ‘garimpeiros’ d’escampar notícies falses sobre la immunització

indigenas

indigenas / Fernando Vergara (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una associació representant dels indígenes ianomamis al Brasil va denunciar aquest dimarts la presumpta venda de dosis de la vacuna contra el coronavirus destinades als pobles natius per a ‘garimpeiros’ (miners artesanals), que actuen de forma il·legal en terres indígenes a canvi d’or. En un comunicat, l’Associació Hutukara Ianomami va afirmar que, des de l’inici de la vacunació al país, «s’acumulen denúncies d’irregularitats que posen en risc la immunització de la població indígena»,, que figura entre els grups prioritaris en el procés d’immunització, iniciat el gener passat. «D’acord amb líders indígenes, s’estarien venent dosis de vacuna a ‘garimpeiros’ a canvi d’or. Els invasors també són acusats de disseminar notícies falses sobre la vacunació», va destacar l’entitat en la nota.

En un ofici remès a les autoritats del país, el vicepresident de l’associació, Dario Kopenawa, va detallar que s’han registrat casos d’intercanvi de vacunes per or a diversos locals de territori ianomami, ubicat als amazònics estats de Roraima i Amazones, així com de desviació de recursos, medicaments, gasolina, energia i altres materials destinats a l’atenció de la salut indígena. «Aquestes informacions són veritables, repassades pels lideratges d’aquests locals. En aquestes regions és molt comú l’intercanvi de materials per or, com remeis, i desafortunadament, de vegades els professionals es deixen portar», va assenyalar Kopenawa.

El territori ianomami és la reserva indígena més gran del Brasil en extensió i acull més de 26.000 aborígens, dels quals, segons l’associació, 12.253 són aptes per rebre l’antigen contra la Covid-19, que ja deixa més de 355.000 morts a tot el país. D’aquests, 8.721 (69,7%) van rebre la primera aplicació de la vacuna, mentre que 5.415 (43%) van ser inoculats amb la segona.

Així mateix, enmig dels «retards» i «fallades» en el procés de vacunació contra la Covid-19, l’Associació Hutukara Ianomami igualment va denunciar que les autoritats de Roraima «pressionen perquè part de les dosis exclusives dels indígenes siguin desviades per a [les persones] no indígenes». «Repudiem aquesta classe d’iniciativa que amenaça d’abandonar els ianomamis, desproveïts de vacunació a causa de les fallades estructurals en l’atenció a la salut indígena», va recalcar l’entitat.

Notícies relacionades

Els líders indígenes acusen, a més, els miners il·legals de disseminar notícies falses sobre la vacunació, cosa que va portar a nou dels més de 300 poblets a rebutjar l’aplicació de la vacuna. «“Vostès, ianomamis, no poden rebre aquestes vacunes perquè el Govern vol matar-los.” És el que diuen els ‘garimpeiros’ i, per això, els nostres parents estan rebutjant les vacunes», va explicar Kopenawa.

Davant el rebuig d’algunes comunitats per la vacunació, el Consell Municipal de Salut de Boa Vista, capital regional de Roraima, va arribar a recomanar fa una setmana que l’excedent de les dosis destinades als indígenes fos redistribuït a la població urbana de la ciutat, cosa que va generar dures crítiques d’organitzacions i líders indígenes del país.