La lluita contra la pandèmia

Merkel imposa als estats la seva línia dura contra la Covid

  • El Govern aprova un projecte de llei per restringir les competències de les regions i instaurar un mecanisme per automatitzar i harmonitzar les mesures

  • «La situació és seriosa», afirma la cancellera, que assegura que el mètode de consens utilitzat fins ara «no val» per frenar la tercera onada

Merkel imposa als estats la seva línia dura contra la Covid
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El Govern d’Angela Merkel va imposar aquest dimarts la seva línia dura per combatre l’epidèmia de Covid-19, amb la instauració d’un mecanisme que automatitza i harmonitza les mesures a tot el territori alemany.

La cancellera ha avançat les claus del nou projecte de llei aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres, que restringeix la capacitat d’acció dels ‘lands’ (estats federats), amb els quals s’havien multiplicat les tensions en els últims temps, i imposa «dures restriccions» a les regions amb més incidència acumulada, com tocs de queda nocturns i limitació dels contactes interpersonals i de l’activitat econòmica.

«La situació és seriosa», va argumentar Merkel, que va remarcar que l’únic objectiu d’aquestes mesures és «treure el país de la fase ascendent» de la tercera onada de la pandèmia.

Aquesta unificació pretén aportar claredat, va assenyalar Merkel, que va considerar que el mètode consensual utilitzat fins ara pel qual el Govern federal i els estats pactaven tot «no val» per «frenar i trencar la tercera onada».

«Tasca hercúlia»

Merkel va afirmar, a més, que l’Estat i els ciutadans han de contribuir per «ajudar» els sanitaris en hospitals i ucis: «No podem deixar-los sols amb aquesta tasca hercúlia».

La normativa aprovada pel Consell de Ministres, una reforma de la llei de Protecció contra Infeccions, estableix que el denominat «fre d’emergència» sigui aplicat de manera automàtica i uniforme al país partint d’un criteri objectiu: una incidència acumulada de 100 positiu nous per cada 100.000 habitants en set dies.

A partir d’aquesta xifra, la reforma contempla un toc de queda entre les 21.00 i les 05.00 hores i la limitació de les trobades privades en espais oberts i tancats als convivents i una persona d’un altre domicili (sense comptar els menors de 14 anys).

També fixa el tancament de la majoria de comerços, recintes culturals i d’oci, així com la restauració, a excepció d’establiments amb articles de primera necessitat, farmàcies, gasolineres, llibreries, floristeries i perruqueries.

Classes presencials

Les classes presencials als centres educatius estaran condicionades a la realització de dos tests d’antígens setmanals, i la presencialitat se suspendrà als districtes que superin una incidència acumulada en una setmana de 200 casos per cada 100.000 habitants durant tres dies successius.

Notícies relacionades

La reforma de llei proposada obliga així mateix els ocupadors a oferir als seus treballadors en modalitat presencial almenys un test setmanal.

El projecte de llei ha de passar –probablement per procediment d’urgència– pel Bundestag (Cambra baixa), on la majoria que dona suport a l’Executiu farà que tiri endavant sense dificultats, i després pel Bundesrat (cambra de representació territorial), on haurà d’aconseguir el ‘sí’ dels ‘länder’.