Lluita contra el narcotràfic

Biden nomina una nova directora de la DEA i un cap diplomàtic antidroga

  • Anne Milgram substituirà Uttam Dhillon, i Todd Robinson serà secretari adjunt d’Estat

Biden nomina una nova directora de la DEA i un cap diplomàtic antidroga
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Joe Biden, va nominar aquest dilluns una nova directora de l’Agència Antidroga dels Estats Units (DEA, en anglès) i va designar un diplomàtic expert en Amèrica Central com a encarregat de l’oficina de narcòtics i seguretat al Departament d’Estat. Biden ha elegit com a directora de la DEA Anne Milgram, una exfiscal general de l’estat de Nova Jersey, i com a encarregat de narcòtics al Departament d’Estat Todd Robinson, que va ser ambaixador nord-americà a Guatemala i encarregat de negocis a Veneçuela, d’on va ser expulsat pel president Nicolás Maduro. Els dos càrrecs requereixen confirmació del Senat, que no ha donat el vistiplau a cap nominat per dirigir la DEA des del Govern de l’expresident Barack Obama (2009-2017).

La DEA, una agència del Departament de Justícia que persegueix el narcotràfic dins i fora dels Estats Units, està liderada des del 2018 de forma interina per Uttam Dhillon, designat pel Govern de l’expresident Donald Trump. Milgram, l’elegida per Biden per reemplaçar-lo, ha dirigit al llarg de la seva carrera com a fiscal federal investigacions sobre tràfic de persones, narcotràfic, bandes de carrer, crim organitzat i corrupció, entre altres temes, a més de ser fiscal general de Nova Jersey entre el 2007 i el 2010, va indicar la Casa Blanca en un comunicat. Actualment, Milgram és professora a l’Escola de Dret de la Universitat de Nova York, on dirigeix el seu Laboratori de Justícia Criminal, que promou alternatives a l’empresonament per a persones que pateixin problemes de salut mental o abús de substàncies. «No hi ha un sistema que estigui més antiquat o trencat i que sigui més problemàtic que el sistema de justícia criminal [dels Estats Units]», va dir Milgram en una entrevista amb la web MarketWatch el 2019.

Notícies relacionades

Quant a Robinson, nominat per Biden com a secretari adjunt d’Estat per a afers de narcòtics internacionals i d’aplicació de la llei, és un diplomàtic de carrera que ja té experiència en aquesta oficina, en què va treballar durant el mandat d’Obama. Robinson parla espanyol i és molt conegut a Llatinoamèrica perquè va ser ambaixador a Guatemala del 2014 al 2017; a més d’encarregat de negocis de l’ambaixada nord-americana a Caracas, d’on va ser expulsat el maig del 2018 per Maduro. El mandatari veneçolà va acusar llavors Robinson, que dirigia la legació nord-americana, de participar en una conspiració militar, econòmica i política; una cosa que Washington va qualificar de fals. Robinson es va convertir a continuació en encarregat d’Amèrica Central al Departament d’Estat, i també ha estat destinat com a diplomàtic al Salvador, Colòmbia, Bolívia, la República Dominicana i Espanya, entre altres països.

Biden també va nominar aquest dilluns vuit funcionaris més, entre els quals, Marcela Escobari com a nova encarregada de Llatinoamèrica i el Carib a l’Agència Nord-Americana per al Desenvolupament (Usaid, en anglès). Escobari ja va ocupar aquest mateix càrrec durant el mandat d’Obama, quan va treballar en el programa Pau Colòmbia i en un pla de desenvolupament per a Haití, i «va preparar una estratègia proactiva davant la crisi humanitària i política» a Veneçuela, segons la Casa Blanca. A més, Biden ha elegit com a director nacional de Cibernètica l’expert en intel·ligència Chris Inglis; Christine E. Wormuth com a secretària de l’Exèrcit dels EUA, una de les branques uniformades del Pentàgon, i l’excongressista llatí Gil Cisneros com a sotssecretari de Defensa per a temes de personal i preparació.