Campanya contra la Covid

La vacunació a Nova York, sobre rodes

  • La ciutat ha superat molts els esculls inicials de vacunació i el procés, que s’acosta a cinc milions d’inoculacions, ara és un èxit notable

La vacunació a Nova York, sobre rodes
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Com a tot els Estats Units, les primeres setmanes i mesos de la campanya de vacunació contra la Covid-19 a Nova York van estar plens de problemes i esculls: dosis escasses per a limitats grups de població, dificultats per aconseguir cites en webs i telèfons saturats... Tot i que persisteixen alguns reptes, especialment per a persones vulnerables i amb menys recursos tecnològics, el procés comença a anar sobre rodes, literalment i figuradament.

La campanya de vacunació, oberta des d’aquesta setmana a Nova York com a 30 estats més a tots els majors de 16 anys, és un exemple notable dels èxits nord-americans en la lluita contra la pandèmia, un triomf necessari especialment ara que l’estat, juntament amb quatre més, acumula la meitat de nous contagis als EUA.

Les poblacions més necessitades

Les rodes literals les tenen el bus i les furgonetes que l’ajuntament ha posat a rodar aquesta setmana per la ciutat per oferir cada dia entre 150 i 200 dosis de la vacuna monodosi de Janssen, que debutaven centrant-se en treballadors de restaurants i repartidors, però també acostant-se als barris de població més marginal. També des de fa uns dies a 26 centres de vacunació de la ciutat (dels 500 punts on es pot rebre la inoculació) pot anar qualsevol de major de 75 anys, sense cita prèvia, i assegurar-se la vacuna personalment i per al seu acompanyant, sigui quina sigui la seva edat.

Són petites benediccions per als qui no tenen el recurs o la traça tecnològica per passar unes hores al telèfon o a l’ordinador, actualitzant les pàgines d’un sistema que no està centralitzat i que obliga a anar a diferents webs de l’estat, la ciutat o cadenes de farmàcies o centres mèdics o comunitaris que van alliberant cites. O per als qui no poden anar de ruta apuntant-se en llistes d’espera per a dosis sobrants al final del dia, una altra de les fonts de vacunacions que han aprofitat molts novaiorquesos aquests primers mesos. O per a qui no s’ha beneficiat dels nombrosos grups de voluntaris que estan ajudant els seus conciutadans a gestionar el procés, missió en què també han sigut una ajuda inestimable webs i comptes a les xarxes socials posades en marxa per novaiorquesos que alerten quan hi ha cites disponibles.

Precisió militar

El rodatge d’una màquina cada vegada més ben greixada, que ja ha inoculat més de 4,6 milions de dosis només a la ciutat de Nova York, prop d’11 milions en tot l’estat, s’exemplifica al Jacob Javits, l’imponent centre de convencions de vidre a la vora del riu Hudson al Midtown. En aquest espai que durant el pitjor de la pandèmia va ser hospital de campanya opera des del gener el lloc de vacunació més gran dels EUA, del qual s’encarrega l’estat, amb una combinació de personal civil i efectius de la Guàrdia Nacional. I si al principi hi va haver informes de llargues esperes d’hores, ara tot funciona amb precisió i velocitat.

Notícies relacionades

Les tres cues flueixen: la primera per ser admès després que es prengui la temperatura, una altra per despatxar amb algú que confirma tota la informació i una última per asseure’s a rebre la dosi i la petita targeta que confirma la inoculació. Després arriben els 15 minuts en «observació», en què s’informa als qui han rebut la vacuna de Pfizer que la cita següent serà just en tres setmanes, a la mateixa hora, al mateix lloc.

En aquesta zona d’espera també s’ha instal·lat un petit escenari. Dilluns passat un músic tocava el piano a prop del cartell amb el nom del programa: «Sing for hope», ‘canta per l’esperança’. I les notes vessen molt més enllà de les imponents parets de vidre.