Sud-amèrica

El vicepresident brasiler qualifica l’Argentina d’«etern captaire»

  • La relació entre els dos països és tensa a causa de les friccions entre Bolsonaro i Fernández

zentauroepp45660200 hamilton mourao  vice presidential candidate of jair bolsona181029192235

zentauroepp45660200 hamilton mourao vice presidential candidate of jair bolsona181029192235 / ADRIANO MACHADO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident del Brasil, el general Hamilton Mourão, va defensar aquest dijous respectar els principis de responsabilitat fiscal per evitar la «fallida» del país i acabar «igual» que l’Argentina, país que va qualificar com l’«etern captaire». «No podem escapar de les regles de responsabilitat fiscal, perquè si no el país fa fallida i, si el país fa fallida, serem igual que el nostre veí del sud, igual que l’Argentina, etern captaire», va expressar Mourão en un esdeveniment virtual amb inversors i empresaris.

La relació entre el Brasil i l’Argentina no passa el seu millor moment, coincidint amb els mandats de l’ultradretà Jair Bolsonaro i el peronista Alberto Fernández. Les friccions van començar des del moment en què Bolsonaro, líder de l’extrema dreta brasilera, va recolzar amb fermesa la reelecció de Mauricio Macri durant la campanya electoral del 2019 a l’Argentina. No obstant, aquests comicis els va guanyar el progressista Alberto Fernández, que tampoc va tenir objeccions per distanciar-se del seu homòleg brasiler i mostrar més sintonia amb l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva, antagonista polític de Bolsonaro. Les diferències es van accentuar després, amb la decisió de Bolsonaro de no acudir a la investidura de Fernández, a la qual sí que va assistir el vicepresident Mourão.

Notícies relacionades

L’any passat representants dels dos països van iniciar un desglaç que perdura fins avui i que s’ha vist una mica interromput per la irrupció de la pandèmia del coronavirus, a la qual els Governs del Brasil i l’Argentina han respost de manera diametralment oposada. Mentre Bolsonaro ha minimitzat des de l’inici la gravetat de la Covid-19, a la que va qualificar de «gripeta» i fins i tot ha recorregut en la Justícia les mesures de distanciament social adoptades per governadors i alcaldes, Fernández va optar al principi de la crisi per una quarantena rígida.

El Brasil, amb una població d’uns 212 milions d’habitants, comptabilitza fins a la data 345.025 morts per Covid-19 i més de 13,2 milions de contagiats, segons dades del Ministeri de Salut. Per la seva banda, l’Argentina, que té uns 45 milions d’habitants, acumula 56.634 òbits relacionats amb la malaltia i prop de 2,5 milions d’infectats, segons les últimes dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Temes:

Brasil Argentina