Rússia amenaça d’atacar Ucraïna

  • El representant rus per al conflicte del Donbass adverteix que el seu país pot veure’s obligat a intervenir per defensar els «ciutadans russos» a l’est d’Ucraïna

  • Merkel parla per telèfon amb Putin per intentar reduir la tensió i demanar-li que retiri les tropes russes desplegades a prop de la frontera ucraïnesa

Rússia amenaça d’atacar Ucraïna
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Continua i creix la tensió entre Ucraïna i Rússia. Dmitri Kozak, vicecap de l’Administració Presidencial i representant especial del Kremlin per al conflicte del Donbass, ha amenaçat d’atacar l’Estat veí en defensa dels residents a l’est ucraïnès, als quals va denominar ciutadans russos. Mentrestant, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha demanat al president rus, Vladímir Putin, la retirada dels efectius militars russos desplegats a les proximitats de la frontera ucraïnesa en els últims dies.

Notícies relacionades

«Tot dependrà de l’escalada de foc; si es produeix, com diu el nostre president, una Srebrenica, aparentment haurem d’entrar per defensar-los», ha advertit Kozak, un personatge molt pròxim a Vladímir Putin. Srebrenica és una ciutat de Bòsnia i Hercegovina on es va produir el 1995 la matança de 7.000 homes i joves homes musulmans en mans de les tropes serbobosnianes. Malgrat que Rússia no s’ha annexionat oficialment a les regions ucraïneses de Donetsk i Luhansk, sí que ha distribuït centenars de milers de passaports entre els seus habitants, cosa que, a ulls de Moscou, els converteix en ciutadans de la Federació Russa. «L’inici d’una acció militar (ucraïnesa) seria l’inici del final d’Ucraïna», ha previngut, sense mitges tintes, l’alt funcionari rus.

Per intentar reduir la tensió, Merkel ha mantingut una conversa telefònica en què li ha demandat la retirada de les desenes de milers de soldats russos desplegats recentment a les proximitats de la frontera amb Ucraïna, segons una declaració emesa pel Govern alemany. Putin li ha respost responsabilitzant la part ucraïnesa de «provocacions».