Crisi humanitària

Els arrestos de migrants a la frontera dels EUA arriben al seu nivell més gran en 20 anys

  • Al març, la policia va interceptar 172.000 indocumentats, dels quals 18.890 eren menors no acompanyats procedents de països de Centreamèrica

  • L’allau d’arribades augmenta la pressió sobre el Govern de Biden, que ja ha rebut crítiques per mantenir detinguts nens més temps del que estipula la llei

Els arrestos de migrants a la frontera dels EUA arriben al seu nivell més gran en 20 anys
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Les detencions d’immigrants indocumentats a la frontera entre els Estats Units i Mèxic van arribar al març al seu nivell mensual més gran en 20 anys, a l’augmentar un 71% respecte al febrer, van informar aquest dijous fonts oficials nord-americanes.

El mes passat, els agents de l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels EUA (CBP, en anglès) van interceptar més de 172.000 indocumentats a la frontera, dels quals 18.890 van ser menors procedents d’Amèrica Central que hi van arribar sols i el nombre dels quals es va incrementar un 100% respecte al febrer.

Aquestes dades, anunciades aquest dijous per fonts oficials del Govern nord-americà, evidencien la gravetat de la crisi migratòria a la frontera sud dels Estats Units, on l’arribada d’indocumentats no ha deixat d’augmentar des que el president dels EUA, Joe Biden, va assumir el poder al gener. 

«El març del 2021, la CBP va trobar més de 172.000 persones que van intentar entrar per la frontera sud-oest», va dir una de les fonts, que va demanar l’anonimat, en una roda de premsa telefònica. Això representa un augment del 71,2% respecte al febrer d’aquest any, quan la CBP va interceptar a la frontera un total de 100.441 indocumentats, segons les dades oficials.

Pressió a Biden

Dels més de 172.000 immigrants interceptats al març, un total de 168.195 ho van ser entre ports d’entrada, mentre que 4.136 més van arribar a les garites d’ingrés de la frontera, on en molts casos són declarats «inadmissibles», va precisar la font.

La xifra de 168.195 detinguts entre ports d’entrada és la més gran en un sol mes des de març del 2001, quan la CBP va arrestar 170.580 indocumentats, segons dades oficials de l’agència revisades per Efe.

Aquest rècord inèdit en dues dècades augmentarà la pressió sobre el Govern de Biden, el secretari de Seguretat Nacional del qual, Alejandro Mayorkas, farà aquest dijous la seva tercera visita a la frontera sud, al desplaçar-se a El Paso i McAllen, a l’estat de Texas.

La «majoria» de les detencions a la frontera afecten adults que viatgen sols, tot i que al març van arribar un 100% més de menors no acompanyats procedents d’Amèrica Central que al febrer, va indicar aquesta font.

Expulsions immediates

El 60% dels arrestats a la frontera al març, un total de 103.900, van ser expulsats immediatament en virtut de l’anomenat «Títol 42», una mesura emparada en la pandèmia de la Covid-19 per la qual els Estats Units deporten la majoria dels adults que viatgen sense nens i algunes famílies.

Notícies relacionades

El 28% d’aquests expulsats sota el «Títol 42» ja havien creuat abans la frontera i havien sigut deportats en virtut de la mateixa mesura, un «alt nivell de reincidència» que «suposa un repte», va apuntar la font.

El Govern de Biden ha rebut crítiques perquè molts menors que han creuat la frontera s’han quedat més temps del permès per llei en centres de detenció gestionats per la CBP, que estan dissenyats per a adults, no nens.