Tensió bèl·lica a l’Est

Ucraïna demana a l’OTAN que acceleri la seva adhesió després de l’escalada militar al Donbass

  • L’Aliança Atlàntica és l’«única solució a la guerra» a l’est, declara el president ucraïnès, Volodimir Zelenski

  • El Govern de Kíev denuncia una intensificació dels bombardejos de les milícies prorusses contra les seves posicions, mentre Rússia concentra efectius militars a prop de la frontera ucraïnesa

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquesta setmana a l’OTAN que acceleri l’adhesió del seu país a l’organització, enmig de la més greu escalada militar en el conflicte del Donbass dels últims anys. El Govern de Kíev denuncia una intensificació dels bombardejos de les milícies prorusses contra les posicions del seu Exèrcit a l’est del país, que han costat la vida a diversos militars ucraïnesos en les últimes setmanes, mentre Rússia mou tropes i concentra efectius militars a l’altre costat de la frontera comuna, una cosa que genera gran inquietud al país veí.

«L’OTAN és l’única manera de posar fi a la guerra al Donbass», ha explicat el cap de l’Estat ucraïnès a Jens Stoltenberg, secretari general de l’Aliança Atlàntica, durant una conversa telefònica. Segons Zelenski, la inclusió del seu país en el denominat Pla d’Acció de Filiació (MAP, per les seves sigles en anglès), un programa d’assistència i ajuda dissenyats per l’aliança de manera individual amb estats com Bòsnia i considerat una avantsala de la plena integració, constituiria un «senyal per a Rússia». A més, el mandatari ha demanat que l’organització reforci la seva presència militar a la regió del mar Negre.

Malgrat la solidaritat mostrada amb el país eslau en els últims dies per dirigents occidentals i de l’aliança davant el constant degoteig de baixes a les files de l’Exèrcit ucraïnès, els EUA semblen de moment renuents a agafar el guant llançat pel president Zelenski. Des de Washington, Ned Price, portaveu del departament d’Estat, ha donat suport de nou l’aspiració a ucraïnesa a llarg termini, tot i que ha destacat que Kíev «encara ha d’implementar les reformes necessàries per construir un país més estable, democràtic, pròsper i lliure».

Per la seva banda, el Kremlin ha amenaçat el seu veí de l’est amb un agreujament del conflicte en el cas que faci nous passos per integrar-se a l’estructura militar occidental. Segons el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, els habitants de l’est d’Ucraïna mai acceptarien l’ingrés del seu país a l’organització. «De moment, no estem veient de la part ucraïnesa cap intenció de calmar [la situació] i allunyar-se dels tòpics bel·ligerants», ha declarat l’alt funcionari rus.

A principis d’any

L’escalada militar en el Donbass es remunta a principis d’any, tot i que ha sigut en els últims dies quan han saltat totes les alarmes a la capital ucraïnesa. El 30 de març, quatre soldats ucraïnesos van resultar morts i dos més van resultar ferits en bombardejos des de posicions de les milícies prorusses. Dilluns i dimarts d’aquesta setmana, quatre soldats ucraïnesos han perdut la vida, a raó de dos per jornada. A més, a Moscou, veus pròximes al Kremlin, com la directora de la cadena RT han advocat públicament per l’annexió de Donetsk i Luhansk, les dues zones de l’est d’Ucraïna sota control rebel.

Notícies relacionades

Més enllà de les escaramusses a territori ucraïnès, Rússia concentra tropes a l’altre costat de la frontera, un desplegament militar que Moscou no intenta ocultar. Segons fonts militars ucraïneses, el Kremlin ha enviat «28 grups tàctics de batalló» a llocs pròxims amb la frontera comuna i a la península de Crimea, el que equival a entre 20.000 i 25.000 soldats». «La Federació Russa mou les seves tropes segons la seva opinió», ha respost el portaveu Peskov, negant qualsevol intenció agressiva.

Els experts intenten dilucidar les intencions del lideratge rus amb aquests moviments, en concret, si això és una simple maniobra d’intimidació o si Rússia pretén anar més enllà, testejant de passada la determinació de l’Administració de Joe Biden de defensar la integritat territorial ucraïnesa. «Estan portant a terme un considerable desplegament, d’una manera que pretén ser visible; però no sembla ser de la mida requerida per a una invasió de la regió de Kherson [limítrofa amb Crimea] o una operació a gran escala en aquestes línies», ha declarat a Foreign Policy Michael Kofman, especialista en capacitats militars de Rússia vinculat a CNA, un think tank d’anàlisi de temes seguretat amb base a Washington