Crisi sanitària global

Joves belgues desafien el Govern convocant festes multitudinàries malgrat la Covid

  • Els organitzadors reclamen al Govern que concedeixin una autorització per a aquestes concentracions de joves

  • El país acumula 537 casos de Covid per cada 100.000 habitants des de fa 14 dies

Joves belgues desafien el Govern convocant festes multitudinàries malgrat la Covid
3
Es llegeix en minuts

El col·lectiu que l’1 d’abril va convocar milers de joves belgues en un bosc de Brussel·les, esdeveniment que va acabar amb càrregues policials i una vintena de detinguts i ferits, torna a desafiar el Govern citant la joventut a lluitar pel seu «dret a la festa», després de sis mesos de dures restriccions socials anticoronavirus a Bèlgica.

En aquesta ocasió, i en un context de creixent tensió entre la joventut i les autoritats, els promotors d’aquest grup anònim autodenominat L’Abîme (L’Abisme), reclamen a l’Executiu federal que els concedeixi una autorització oficial perquè els joves puguin ajuntar-se a l’aire lliure en un ambient festiu. Ho fan com a resposta a la carta que la ministra de l’Interior, la conservadora flamenca Annelies Verlinden, va dirigir a la joventut empatitzant-hi i demanant-los una mica més de paciència després d’aquesta primera festa de l’1 d’abril, disfressada de broma en la jornada en què en països com Dinamarca, França i Bèlgica se celebra el dia de les innocentades, i a la qual va seguir una segona cita el 2 d’abril.

«Ens permetem respondre’t i afrontar el teu desafiament mentre te n’oferim un altre [...+. Oferim als joves mancats de llibertat, festes, carinyo i abraçades com tu reconeixes, imaginar i organitzar La BOUM 2 –com van anomenar a la festa– al Bois de la Cambre (un bosc urbà de Brussel·les) mentre esperen el dia D, l’alliberament que ens promets en unes setmanes», escriuen amb to lúdic i transgressor que burxa la bretxa generacional. El nom de La BOUM amb el qual es refereixen a aquests esdeveniments coincideix amb el títol d’una icònica pel·lícula francesa de 1980 protagonitzada per Sophie Marceau, de 54 anys en l’actualitat, i suposa una referència directa a l’argot que la generació dels seus pares utilitzava per al·ludir a les festes, que en castellà s’assembla a ‘guateque’.

Festa legal

El col·lectiu, que no sembla relacionat amb una altra festa aparentment improvisada en un tren de Brussel·les el cap de setmana passat que investiga la policia, demana a la ministra que esculli ella la data i que proposi «regles sanitàries que tinguin en compte les opinions d’especialistes, alguns dels quals creuen que el risc d’aquest tipus d’esdeveniments és mínim i, no obstant, tan vital per a la nostra joventut». No obstant, els organitzadors avisen que convocaran esdeveniments fins i tot si no arriben a una entesa amb el Govern i per això en aquell primer festival campestre van repartir uns 1.500 codis QR perquè els joves poguessin accedir a una web secreta amb informació sobre futures cites, que també faran públics a les xarxes socials una vegada hagin començat.

Notícies relacionades

Bèlgica, amb una incidència acumulada de 537 nous casos de coronavirus per 100.000 habitants en els últims 14 dies, manté tancats bars, restaurants i discoteques des de l’octubre, i ha tornat a tancar els comerços no essencials, s’obliga a respectar un toc de queda nocturn i les reunions a l’exterior són limitades a un màxim de quatre persones.

El 31 de març, a partir d’una denúncia de la Lliga de Drets Humans, un tribunal de primera instància de Brussel·les va condemnar l’Estat belga al considerar que aquesta normativa que restringeix dràsticament les llibertats és il·legal, ja que s’ha tramitat a través de decrets i no al Parlament. En la sentència, que l’Executiu ha recorregut, el tribunal donava al Govern 30 dies per preparar una llei que contingui les mesures restrictives que s’apliquin