La pitjor setmana de la pandèmia

Cuba senyalitzarà les vivendes on hi hagi persones amb Covid

  • L’Havana dictamina noves restriccions i confinament després del repunt de contagis de coronavirus a l’illa

cuba-personas-coronavirus-comida

cuba-personas-coronavirus-comida

2
Es llegeix en minuts

El Govern de Cuba ha reaccionat a la pitjor setmana de contagis de coronavirus de tota la pandèmia amb noves mesures que van des de les restriccions de mobilitat entre territoris en quarantena fins a senyalització de les vivendes i instal·lacions on hi pugui haver gent aïllada.

El president cubà, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, i el primer ministre, Manuel Marrero Cruz, han encapçalat una reunió en la qual s’han esbossat algunes d’aquestes restriccions, que en principi continuaran concretant-se en els pròxims dies per a les zones amb més presència del virus, com l’Havana.

Cuba acumula 82.601 casos de Covid-19 i se situa de forma recurrent per sobre del miler de positius diaris. Aquest dimecres, el Ministeri de Salut Pública ha confirmat 961 nous diagnòstics, xifra que situa en 5.220 els casos actius.

Almenys 442 contagiats han mort des que va començar la pandèmia –dos més que dimarts–, mentre que 33 pacients es troben en estat crític i 44 estan greus.

Repunt de contagis

El ministre de Salut, José Ángel Portal, ha admès que «a partir de l’última setmana de gener el brot epidèmic ha mantingut un patró diferent», amb un repunt dels contagis i la creixent transmissió del virus en territoris on estava aparentment controlat, informa la premsa oficial.

Així, ha atribuït aquesta realitat a una concatenació de factors, entre els quals hi ha les «deficiències» en el compliment dels protocols, els retards en els ingressos de casos confirmats o sospitosos i la falta de compliment de la quarantena, de manera que «no sempre es garanteix l’efectiu aïllament comunitari».

El ministre ha apuntat també que hi pot haver una «disminució de la percepció de risc» per part dels ciutadans, tant pel temps transcorregut des de l’inici de l’emergència com per l’avenç dels assajos en les vacunes Soberana 02 i Abdala. Aquesta setmana han començat a rebre la segona dosi les més de 92.000 persones que participen en els assajos.

Notícies relacionades

El Govern vol prohibir la mobilitat entre territoris on s’hagin establert mesures de quarantena i més patrulles de vigilància per garantir que es compleixen les restriccions. Així, ha remarcat que aplicarà amb més rigor les multes als pares dels nens que surtin al carrer i als que no utilitzin correctament la mascareta o no guardin distància social.

D’altra banda, les autoritats aspiren a reforçar les seves capacitats per garantir que es compleixen en tot moment els protocols d’ingrés i aïllament amb una atenció específica per a grups vulnerables com persones amb discapacitat o gent gran que viu sola.

Temes:

Cuba Coronavirus