Adverteix Rússia

Els EUA protegiran els seus «interessos» a l’Àrtic contra la militarització russa

  • Rússia ha enfortit les bases dins de les seves fronteres a la zona

Els EUA protegiran els seus «interessos» a l’Àrtic contra la militarització russa
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Pentàgon va advertir aquest dilluns que els Estats Units tenen els seus «interessos» a l’Àrtic i que els defensaran davant un increment de la militarització a la zona per part de Rússia. Segons els EUA, Rússia «busca reforçar la seva seguretat a través de la remodelació dels aeròdroms de l’era soviètica, l’expansió de la xarxa de sistemes de míssils de defensa aèria i costanera i l’enfortiment de les seves capacitats» per impedir l’accés a la zona.

Notícies relacionades

El Pentàgon va fer públic aquest posicionament després que la CNN publiqués imatges de satèl·lit d’aquestes bases russes en territori àrtic, totes dins de les seves fronteres nacionals. Washington creu que Moscou ha adoptat aquesta estratègia davant el ràpid desglaç de l’Àrtic, que obre noves rutes de trànsit i elimina barreres naturals en què Rússia confiava per protegir-se. «Òbviament estem veient això, i tenim interessos de seguretat nacional allà que hem de protegir i defensar», va dir el portaveu del Pentàgon, John F. Kirby, en roda de premsa. «Competidors estratègics poden emprendre activitats malignes o coercitives a l’Àrtic a fi d’avançar en els seus objectius per a aquestes regions. El Pentàgon ha d’estar preparat per protegir els interessos de seguretat nacional dels EUA prenent les mesures adequades a l’Àrtic», va afegir.

La CNN va mostrar imatges de satèl·lit de set bases militars a l’Àrtic, amb la de Murmansk, a prop de la frontera amb Noruega, la més oriental, i la de Providenia, la més pròxima a Alaska (Estats Units). Les altres estarien ubicades en punts costaners com Rogatxevo o Anadir o illes com Aleksandra, Kotelni i Wrangel. Aquestes imatges mostren un enfortiment de les bases en els últims cinc anys i, en algunes, una construcció central en forma amb els colors de la bandera russa: blanc, blau i vermell. Segons la CNN, Rússia estaria utilitzant aquestes bases per desenvolupar un programa armamentístic que inclouria el torpede Poseidon 2M39, equipat amb un reactor nuclear. Aquest torpede estaria dissenyat per superar sense ser detectat les defenses costaneres, com les dels Estats Units, va indicar la cadena.