Tensió diplomàtica

Michel i Von der Leyen visiten Turquia per intentar arreglar relacions amb Erdogan

  • Els líders de la UE es reuneixen aquest dimarts amb el president turc per renegociar un nou acord de migració, reviure el diàleg i acordar un nou pacte duaner

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michael, viatgen aquest dimarts a Ankara per reunir-se amb el líder turc, Recep Tayyip Erdogan. La visita oficial –la primera vegada que Von der Leyen realitza aTurquia com a comissària en cap– es preveu clau per al futur de la tempestuosa i complicada relació entre Turquia i la Unió Europea.

Michael i Von der Leyen viatgen amb dos objectius damunt la taula: un, el de renegociar l’acord migratori del 2016, el termini del qual acaba aquest 2021. L’acord va servir per parar gairebé totalment l’arribada de refugiats a les illes gregues. Aquestes, que van continuar rebent migrants a les seves costes –tot i que molts menys–, en virtut de l’acord s’han convertit en presons infames, on molts refugiats i migrants es veuen amuntegats durant mesos i anys en condicions inhumanes i insalubres

A canvi de parar el flux, Turquia va rebre 6.000 milions d’euros de Brussel·les, amb els quals s’han finançat projectes d’ajuda a sirians a Turquia, com un petit estipendi mensual per a les famílies i la construcció d’hospitals i escoles. Amb aquests 6.000 milions a punt d’acabar-se, la UE promet ara més diners per a Turquia.

L’altre plat fort és la renegociació d’un nou pacte duaner que serviria perquè el país eurasiàtic pugui exportar els seus productes a la UE de forma més barata. Seria aigua beneita per a Erdogan, que veu com el seu país està en una espiral inflacionista i de devaluació de la moneda a la qual, de moment, no se li veu final. Erdogan espera que la UE i un nou acord duaner puguin ajudar-lo a sortir d’aquesta situació.

Condicions

CondicionsNo obstant, no tot serà tan fàcil. A canvi de normalitzar relacions amb Turquia, la UE demana a Erdogan que cessi les seves «provocacions», una referència velada a les tensions al Mediterrani oriental i a l’enviament, fa just un any, de desenes de milers de migrants i refugiats a la frontera amb Grècia.

Notícies relacionades

«Demanem a Turquia que s’abstingui de noves provocacions o accions unilaterals que trenquen la llei internacional. [...] Reafirmem la determinació de la UE, en cas d’una acció així, d’utilitzar tots els instruments i opcions a la seva disposició per defensar els seus interessos i els dels seus Estats membres, a més de mantenir l’estabilitat regional», resava un informe publicat la setmana passada per l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

A l’informe, no obstant, no s’esmentaven els últims atacs d’Erdogan contra l’oposició turca ni la decisió del president turc de retirar Turquia de la Convenció d’Istanbul, un acord internacional per lluitar contra els feminicidis i la violència masclista.