Judici a Minneapolis

La policia acusa el seu agent i declara innecessària la violència contra un George Floyd emmanillat

floyd

floyd

3
Es llegeix en minuts

L’oficial més veterà del Departament de Policia de Minneapolis, al nord dels Estats Units, va declarar aquest divendres que la força que va exercir l’expolicia Derek Chauvin, acusat de causar la mort de l’afroamericà George Floyd, va ser «totalment innecessària», durant el cinquè dia del judici pel cas que va provocar nombrosos disturbis i protestes a tot el país pel tracte brutal de la policia cap als afroamericans.

L’oficial Richard Zimmermann, que va actuar com a testimoni, va assegurar que l’exagent, acomiadat després de la mort de Floyd, havia violat les polítiques sobre l’ús de la força. Chauvin està acusat d’assassinat i homicidi culpós per un vídeo que mostra Floyd, un home negre de 46 anys, emmanillat i patint durant més de nou minuts l’asfixiant pressió al coll del genoll de Chauvin, un agent blanc que el va arrestar per fer servir un bitllet fals de 20 dòlars per comprar tabac.

Zimmerman va dir al fiscal Matthew Frank que havia revisat el vídeo captat per transeünts i les imatges de la càmera corporal de la policia que mostren l’arrest de Floyd, el 25 de maig del 2020, en què van participar Chauvin i tres oficials que també s’enfronten a càrrecs. Quan Frank li va preguntar la seva opinió sobre l’ús de la força que va exercir Chauvin contra Floyd, Zimmerman va dir: «Totalment innecessària». «Tirar-lo a terra de cap per avall i posar-li el genoll al coll durant aquest lapse de temps és simplement innecessari», va dir. «No vaig veure cap raó per la qual els agents creguessin que estaven en perill, si és això el que creien. I això és el que haurien de creure per utilitzar aquest tipus de força», va afegir.

Els fiscals miren de demostrar que les accions de Chauvin, amb una experiència de 19 anys a la policia, van provocar la mort de Floyd, que estava ajagut de cap per avall al carrer dient repetidament: «No puc respirar». Eric Nelson, l’advocat defensor de l’exagent, afirma, no obstant, que Floyd va morir a causa del consum de drogues il·legals i problemes mèdics subjacents.

Agents responsables dels detinguts

Frank li va preguntar a Zimmerman, que es va incorporar al Departament de Policia de Mineápolis el 1985 i actualment forma part de la unitat d’homicidis, si havia sigut «entrenat per agenollar-se sobre el coll d’algú que està emmanillat per l’esquena de cap per avall». «No», va respondre. Un cop que un sospitós està emmanillat «aquesta persona és teva», va dir. «És la teva responsabilitat. La seva seguretat és la teva responsabilitat».

Zimmerman també va dir que un cop que un sospitós està emmanillat, «cal treure’l de la posició prona l’abans possible perquè restringeix la seva respiració». «Cal posar-los de costat o fer que s’asseguin», va explicar.

El testimoni de Zimmerman arriba després del del sergent de policia que havia sigut el supervisor de torn de Chauvin el dia de la detenció de Floyd. David Pleoger, ara jubilat, també va haver de donar la seva opinió sobre l’ús de la força en la detenció de Floyd. «Quan el senyor Floyd ja no oposava cap resistència als agents, podrien haver posat fi a la seva immobilització», va dir Pleoger.

Ja sense pols

Derek Smith, un paramèdic, va testificar el dijous que Chauvin i altres uniformats encara eren a sobre de Floyd quan ell i el seu company Seth Bravinder van arribar. Smith va dir que va comprovar l’artèria carotídia del coll de Floyd per veure si tenia pols. «No en vaig trobar», va dir. «Vaig pensar que era mort». Smith va dir que l’equip mèdic va instal·lar Floyd a l’ambulància i va mirar de reanimar-lo mitjançant un massatge cardíac i un desfibril·lador. Els seus esforços van ser infructuosos.

Notícies relacionades

A més de sentir els agents de policia i els testimonis, el jurat que estudia el cas en un tribunal de Minneapolis fortament custodiat, compost per nou dones i cinc homes, va veure les imatges filmades per transeünts i les de la càmera corporal de la policia sobre la detenció de Floyd.

Chauvin, que ha estat en llibertat sota fiança, s’enfronta fins a 40 anys de presó si és declarat culpable del càrrec més greu que se li imputa: assassinat en segon grau. Els altres tres expolicies implicats –Tou Thao, Thomas Lane i J. Alexander Kueng– seran jutjats per separat aquest mateix any