Drets humans a Rússia

El líder opositor rus Navalni es declara en vaga de fam

  • L’activista exigeix «complir la llei» i rebre tractament mèdic per als forts dolors que pateix a les cames i l’esquena

  • Merkel i Macron exigeixen a Putin que es respectin els drets del bloguer, empresonat en una colònia penitenciària

El líder opositor rus Navalni es declara en vaga de fam
1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Aleksei Navalni, el principal líder de l’oposició a Rússia, condemnat a dos anys i vuit mesos de reclusió en una colònia penitenciària, s’ha declarat aquest dimecres en vaga de fam. El reclús, que es queixa des de fa setmanes de forts dolors a l’esquena i a les extremitats inferiors, exigeix tenir accés a un doctor i a un tractament mèdic en condicions. «Dins de la presó» –justifica l’activista en un post difós a Instagram- «no tens més mètodes de protesta».

A l’escrit, el condemnat ha denunciat una vegada més la seva situació carcerària que, segons es desprèn de les seves paraules, s’està tornant insostenible. «El dolor a l’esquena s’ha traslladat a la cama dreta; ara he perdut la sensibilitat a la cama esquerra; m’agradaria fer un acudit, però això ja inquieta», ha informat el bloguer. Entre altres abusos, Navalni afirma que presos coordinats amb la direcció de la institució penitenciària amenacen els reclusos comuns perquè no netegin al voltant del seu llit, una acusació similar a la realitzada per altres interns de perfil polític que van complir condemna a la colònia penitenciària IK-2 com Konstantin Kotov.

Una frase succinta

Notícies relacionades

El bloguer ha conclòs la seva declaració amb una frase succinta, sense abandonar el càustic sentit de l’humor que solen desprendre els seus escrits: «estic ajagut (al llit), famolenc, però de moment, encara amb dues cames».

Després de les denúncies de maltractaments i tortures per privació de son realitzades en els últims dies per la seva advocada, Olga Mijailova, i pel mateix bloguer a les xarxes socials, la qüestió ha sigut fins i tot abordada durant una conversa per videoconferència a tres bandes mantinguda per la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els presidents de França, Emmanuel Macron, i Rússia, Vladímir Putin. Els mandataris alemany i francès van demanar al líder rus que es respectin els drets del bloguer, resa el comunicat de la reunió emès per la presidència francesa. El Kremlin nega estar donant instruccions a la direcció d’IK-2 sobre el tracte que ha de dispensar a Navalni durant la tancada.