Polèmica

La Xina aprova la reforma que limitarà el sistema electoral de Hong Kong, segons diversos mitjans

  • La modificació redueix els escons del Parlament hongkonguès triats a les urnes del 50% al 20%

hong-kong

hong-kong / ANTHONY WALLACE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les autoritats xineses han aprovat avui la polèmica reforma electoral per a Hong Kong que suposarà un control més gran de Pequín a la presa de decisions del territori i complicarà l’accés a aquests mecanismes per part de l’oposició prodemocràtica, segons informa la premsa hongkonguesa.

El Comitè Permanent de l’Assemblea Nacional Popular (ANP, Legislatiu) ha acceptat avui per unanimitat la proposta, que contempla reduir el nombre d’escons del Parlament hongkonguès elegits a les urnes de la meitat a una cinquena part, ha informat avui el diari hongkonguès ‘South China Morning Post’. Citat pel rotatiu, l’únic representant hongkonguès a l’òrgan, Tam Yiu-chung, va precisar que la decisió va comptar amb 167 vots a favor i 0 en contra. De moment, la premsa oficial xinesa no ha fet cap anunci sobre això.

El procés continuarà ara a Hong Kong, on el Parlament (del qual l’oposició es va retirar el novembre passat com a senyal de protesta després del veto a quatre companys) haurà de modificar una sèrie de lleis locals perquè aquesta reforma pugui ajustar-se a la seva legislació i entrar en vigor, segons el portal d’anàlisi ‘NPC Observer’.

L’11 de març passta, l’ANP va donar el vistiplau a la controvertida reforma durant la sessió de clausura de la seva reunió anual, en la qual l’esborrany va aconseguir 2.895 vots a favor, cap vot en contra i una abstenció.

Pequín considera que es tracta d’una «millora del sistema electoral de Hong Kong», en el que constitueix la reforma més gran d’aquests mecanismes des de la retrocessió de l’excolònia britànica a sobirania xinesa, el 1997. En virtut de la Declaració Sinobritànica de 1984, Pequín es va comprometre a mantenir les llibertats imperants al territori (inimaginables a la Xina continental) durant 50 anys, fins al 2047, tot i que en els últims mesos s’han erosionat ràpidament.

Notícies relacionades

Alguns analistes i activistes hongkonguesos veuen l’esmentada reforma com un mecanisme més per reforçar el control del Govern xinès sobre la ciutat semiautònoma i limitar el ja per si mateix restringit sistema electoral de Hong Kong.

El 2020, i després d’una segona meitat de 2019 de multitudinàries protestes antigovernamentals a Hong Kong, la Xina va dissenyar i va imposar a la ciutat semiautònoma una també polèmica llei de seguretat nacional que pena fins i tot amb cadena perpètua supòsits de secessió i confabulació amb forces estrangeres, entre d’altres.

Temes:

Xina Hong Kong