Evolució de l’epidèmia

La hipòtesi de noves restriccions guanya força a França

  • Emmanuel Macron podrà dirigir-se aquest dimecres als francesos per anunciar noves mesures contra la propagació del coronavirus

  • S’espera que el president francès es pronunciï sobre les escoles, on els contagis es multipliquen a les zones més afectades

La hipòtesi de noves restriccions guanya força a França
1
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La pandèmia de coronavirus segueix sense donar treva a França on, amb 4.974 pacients amb Covid-19 en reanimació, la tercera onada supera ja la segona. Davant la degradació de la situació sanitària, Emmanuel Macron podria adreçar-se als seus conciutadans aquest dimecres. ¿Un nou confinament nacional? ¿Nous departaments sotmesos a «mesures de frenada reforçada»? ¿Mantenir el statu quo? L’eventual discurs del president francès manté en suspens els francesos.

El mandatari sortirà a parlar «en funció de les decisions que es prenguin al Consell de Defensa consagrat a la crisi sanitària [que tindrà lloc] a primera hora [d’aquest dimecres]», segons avança France Info. Un discurs que «li permetria remarcar la coherència de les seves decisions des del gener», segons hauria fet saber una persona pròxima el president a la cadena de ràdio.

¿Cap al final de l’estratègia «frenar sense confinar»?

Els dies avancen i la tensió hospitalària augmenta a les zones més afectada per la pandèmia. A aquest ritme, «ens veurem obligats a triar els pacients», van alertar 41 metges de cures intensives en una tribuna publicada aquest cap de setmana per Le Journal du Dimanche. «tots els indicadors coincideixen que les mesures actuals són i seran insuficients per invertir ràpidament l’alarmant tendència dels contagis», van reiterar exigint restriccions més contundents.

Notícies relacionades

França s’acostaria així a la línia vermella establerta, segons afirma una font estatal d’alt nivell a France Info, pel seu president: «triar els pacients» que són atesos o no. Macron podria veure’s així obligat a renunciar a la seva estratègia de «frenar sense confinar». 

Mentrestant, la situació en les escoles també empitjora. Als 19 departaments sotmesos a un confinament «alleugerit», les escoles es mantenen obertes sota un protocol sanitari reforçat que obliga a tancar les classes quan es detecta un cas de coronavirus. Segons les últimes xifres del Ministeri d’Educació, el nombre de classes tancades es multiplica d’una setmana a l’altra. El divendres 26 de març, les autoritats van comptabilitzar 3.256 aules tancades, 1.238 més que una setmana abans, amb un augment de més d’un 60%.