Lluita contra la Covid-19

Més de 20 líders mundials impulsen un tractat contra futures pandèmies

  • Els mandataris advoquen per preparar-se per fer front de forma conjunta a futures adversitats

  • L’OMS espera que la comunitat internacional pugui començar a firmar el pacte al maig

Més de 20 líders mundials impulsen un tractat contra futures pandèmies
2
Es llegeix en minuts

El tractat per lluitar contra les pandèmies proposat per la Unió Europea (UE) ha sigut recolzat aquest dimarts mitjançant un comunicat per 25 caps d’Estat i Govern, entre els quals, el president de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez. Segons Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’acord podria estar a punt per ser firmat al llarg del mes de maig.

El seu objectiu és que cap govern es vegi obligat afer front de forma individual a futures pandèmies. «Els 194 estats membres de l’OMS començaran ara les negociacions i esperem tenir una resolució al maig, quan se celebri l’Assemblea General de la Salut», ha assenyalat Ghebreyesus en una roda de premsa.

Aquestes autoritats insisteixen que la Covid-19 és «l’amenaça més gran per a la comunitat global des dels anys quaranta» i que, com llavors, s’ha d’apostar pel multilateralisme per poder sortir reforçats de la situació. Des de l’OMS s’assenyalen tres objectius clau que han de ser contemplats en les negociacions del tractat: compartir mesures de prevenció i emergència, informació sobre patògens (virus i altres causes de malalties) i eines per combatre epidèmies, com medicines, vacunes i tests.

Notícies relacionades

«El món no pot permetre’s esperar que l’actual pandèmia acabi per preparar-se per encarar la següent», ha remarcat l’expert etíop, que ha recordat que la crisi sanitària «ha exposat errors en els sistemes nacionals, regionals i globals de preparació per a epidèmies». Amb el lema «Ningú està segur fins que tothom està segur», aquests mandataris veuen com una necessitat l’accés universal a serveis de diagnòstic, tractament i immunització i plantegen, en el terreny polític, un «nou tractat internacional per a la preparació i la resposta a possibles pandèmies». «S’ancoraria en la constitució de l’OMS, atraient altres organitzacions destacades en aquest desafiament i en recolzament del principi de salut per a tothom», han explicat.

Debilitats i divisions

Els signants donen per fet que arribaran «altres pandèmies i altres grans emergències sanitàries», a què no es podrà fer front de manera individual, per això defensen la necessitat d’estar «més ben preparats» i actuar de forma conjunta. «La qüestió no és si hi haurà una pròxima pandèmia, sinó com serà. Hem d’estar a punt i no tenim temps per perdre», ha assenyalat el president del Consell Europeu, Charles Michel. «La Covid ha exposat debilitats i divisions en les nostres societats, i és el moment d’unir-se com una comunitat global per construir una defensa per a generacions futures mes allà d’aquesta crisi», ha conclòs.