Assalt a la democràcia

Els militars birmans disparen contra els civils en els funerals

Més d’un centenar de persones van morir dissabte per foc dels militars

2
Es llegeix en minuts

Birmània s’ha aixecat aquest diumenge de dol, un dia després de la pitjor repressió des del cop d’Estat de l’1 de febrer. Testimonis han relatat que les forces militars han disparat els civils congregats en els primers funerals del centenar de persones mortes dissabte per la repressió militar.

El recompte de morts de dissabte eleva la xifra a 113, dels quals almenys sis eren menors d’entre 10 i 16 anys. El nombre de morts total des del cop supera els 460 en un ambient de terror en el qual els uniformats disparen i torturen civils desarmats diàriament.

No obstant, els birmans tornen a protestar avui, tot i que en marxes menys multitudinàries que la vigília, en ciutats com Rangun, Monywa, Myinchan, Magway i Hapakant, situades en diferents regions i estats del país. A Monywa, les forces de seguretat van matar un home no identificat i una infermera de 21 anys que va rebre un tret al cap quan estava atenent ferits per les bales dels uniformats, va indicar el mitjà ‘Myanmar Now’. A més, almenys dues persones van resultar ferides a causa d’una granada llançada suposadament per les forces de seguretat a Rangun, la ciutat més gran del país, segons el grup dissident Myanmar Spring Revolution.

En un dels actes més macabres de la repressió, els soldats van disparar dissabte a la nit contra un home de 40 anys a la localitat d’Aungmyaythazan, a la regió de Mandalay, i el van llançar a unes barricades en flames, on va morir a causa del foc, segons van indicar testimonis a ‘Myanmar Now’. A causa dels trets dels soldats, cap veí va poder sortir a socórrer la víctima, Aye Ko, que estava casat i tenia quatre fills.

La junta militar ha tancat mitjans i persegueix els periodistes, per la qual cosa la cobertura de les protestes i la repressió depèn de reporters que viuen en la clandestinitat i testimonis que graven i fotografien el que succeeix al carrer amb els seus mòbils.

Crítica dels militars internacionals

Després de la violència de dissabte, els màxims caps de les Forces Armades dels Estats Units i d’onze països més van condemnar els militars birmans, que van massacrar els manifestants mentre celebraven el Dia de les Forces Armades amb una desfilada i un sopar de gala.

Notícies relacionades

La nota, difosa pel Pentàgon i firmada per comandants militars dels Estats Units, Canadà, Regne Unit, Països Baixos, Japó, Corea del Sud i Austràlia, entre altres, critica l’ús de força letal contra civils desarmats i afirma que l’Exèrcit birmà ha perdut la «credibilitat».

Es tracta d’un comunicat molt poc habitual per part dels caps militars d’aquests països, que solen deixar aquest tipus de pronunciaments en mans dels diplomàtics i titulars de la cartera d’Exteriors. Aquesta condemna contrasta amb països com la Xina, Rússia, Índia, Pakistan, Vietnam i Tailàndia, que van enviar representants a Birmània amb motiu del Dia de les Forces Armades.

Temes:

Birmània