Tensió internacional

Corea del Nord diu que va provar un «nou tipus de projectil tàctic guiat»

  • Els experts consideren que es tracta d’una modificació del sistema de llançament anomenat KN-23

zentauroepp39862775 correction   this picture from north korea s official korean170830130205

zentauroepp39862775 correction this picture from north korea s official korean170830130205 / STR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els mitjans nord-coreans han informat avui que va provar en la vigília un «nou tipus de projectil tàctic guiat» basat en un disseny existent i millorat per portar una càrrega útil de 2,5 tones i augmentar la seva capacitat destructiva, informa EFE. Segons l’agència estatal KNCA, els dos míssils de curt abast llançats dijous cap al mar des de la costa oriental van recórrer uns 600 quilòmetres, davant els 450 estimats per Seül en la vigília.

La prova d’armament, que va portar Seül, Tòquio i Washington a expressar la seva preocupació, no va comptar amb la presència del líder, Kim Jong-un, però sí amb la del mariscal Ri Pyong-chol, un dels cinc membres del presídium del partit únic nord-coreà. Ri, que va estar a càrrec en el seu moment del Departament de Maquinària (responsable del desenvolupament industrial de míssils), és una de les figures clau entorn dels avenços del programa de míssils sota el lideratge de Kim Jong-un.

L’assaig va servir per «confirmar la fiabilitat del motor de combustible sòlid millorat i també va tornar a confirmar l’òrbita irregular» del seu mode de vol de baixa altura, segons KCNA. Aquesta descripció, unida a les fotos publicades i a què KCNA assegura que els nous míssils fan servir «tecnologia bàsica» d’un projectil «ja desenvolupat», fa pensar als experts que es tracta d’una modificació d’un sistema de llançament anomenat KN-23 per la intel·ligència estrangera.

Notícies relacionades

El míssil balístic KN-23 és una modificació de l’Iskander rus, que Pyongyang va provar per primera vegada el 2019 i en el desenvolupament del qual ha sigut fonamental, precisament, Ri Pyong-chol. El KN-23 té un sofisticat sistema de guiatge que li permet traçar trajectòries no completament parabòliques o balístiques, cosa que el fa difícil d’interceptar i –malgrat el seu curt abast– el converteix en una seriosa amenaça per a països pròxims, com Corea del Sud o el Japó. El fet que la seva càrrega útil s’hagi multiplicat per cinc, fins a les 2,5 tones, és en resposta, segons els experts, del desenvolupament per la part sud-coreana del míssil balístic de curt abast Hyunmoo IV, provat el 2020 i capaç de carregar 2 tones.

La d’ahir és la segona prova de míssils nord-coreana en menys d’una setmana i arriba en un moment marcat per una revisió de la nova estratègia de Washington per lidiar amb Pyongyang, que ha exigit retornar al diàleg sobre desnuclearització sense condicions prèvies. Ahir mateix, el president dels EUA, Joe Biden, va elevar el to contra el règim, advertint que «hi haurà una resposta si trien una escalada».