Desenvolupament de relacions diplomàtiques

Els Vint-i-set avalen l’acostament a Turquia però no tanquen la porta a sancions

  • La UE promet una agenda positiva a Ankara però no descarta revertir el procés si Erdogan renova les seves provocacions

Els Vint-i-set avalen l’acostament a Turquia però no tanquen la porta a sancions
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot i que tant la decisió de Recep Tayyip Erdogan de retirar a Turquia de la Convenció d’Istanbul, que obliga els governs signants a adoptar mesures per prevenir la violència contra les dones, com la il·legalització del partit kurd HDP són «senyals negatius», la rebaixa de les tensions al Mediterrani oriental i l’actitud més constructiva d’Ankara en els últims mesos han portat els líders de la Unió Europea a descartar de moment sancions contra Turquia i a comprometre’s en el desenvolupament d’una agència positiva.

En una declaració aprovada durant el Consell Europeu, els Vint-i-set remarquen el seu «interès estratègic» per aconseguir un entorn estable i segur al mediterrani oriental i el desenvolupament d’una relació de cooperació que beneficiï tant la UE com Turquia, un soci amb qui continuen disposats a entendre’s malgrat el xoc continu entre Ankara, Grècia i Xipre i els continus girs totalitaris d’Erdogan.

«Sempre que es mantingui la desescalada actual i Turquia es comprometi constructivament (...) la Unió Europea està disposada a comprometre’s amb Turquia de manera proporcionada, esglaonada i reversible en una cooperació reforçada en àrees d’interès mutu i a prendre més decisions al Consell Europeu del juny», es comprometen.

El document es basa en l’anàlisi preparada per l’alt representant per a la política exterior de la UE, Josep Borrell, que porta un any intentant bastir ponts amb un soci vital per a la gestió dels refugiats i el conflicte amb Líbia. «Hi ha hagut una evolució bona i positiva en algunes qüestions. En d’altres no. Hem de seguir de prop la situació per assegurar-nos que Turquia vol comprometre’s seriosament», resumia dilluns després de la reunió de ministres d’exteriors de la UE.

Unió duanera i pacte migratori

Notícies relacionades

Concretament, els Vint-i-set demanen a la Comissió Europea que intensifiqui les converses amb Ankara en matèria econòmica per garantir una aplicació eficaç de la unió duanera a tots els Estats membres. També demanen al Consell que prepari el mandat per modernitzar la unió duanera tot i que la decisió final estarà en mans dels líders europeus que es mostren disposats també a obrir la negociació sobre sanitat pública, canvi climàtic o lluita contra el terrorisme.

A més, també obren la porta a continuar finançant l’acollida de refugiats i a renovar el pacte migratori perquè reconeixen que Turquia és un soci crucial en la gestió dels fluxos migratoris. «La cooperació amb Turquia ha de reforçar-se, particularment en àrees com la protecció de fronteres, la lluita contra la immigració il·legal i el retorn d’immigrants il·legals o els refugiats rebutjats», diuen les conclusions que alerten que l’estat de dret i els drets fonamentals continuen sent una preocupació perquè apuntar contra partits polítics i mitjans de comunicació suposa «un pas enrere» en matèria de drets humans i respecte de la democràcia. «Instem Turquia a abstenir-se de renovar les seves provocacions o mesures unilaterals en violació de la legislació internacional». En cas de revertir el camí, els líders europeus no descarten utilitzar tots els instruments al seu abast, incloses sancions.